Inlett en position i Oboya Horticulture

I onsdags innan stängning så inledde jag en position i Oboya Horticulture. Det är ett svenskt bolag som strävar efter att bli en totalleverantör med produkter till odlingsindustrin, hemmaodlingar och inomhusmiljö.

Det här är ingen köprekommendation utan endast mina egna tankar.

Bland annat så utvecklar och tillverkar Oboya förpackningar, krukor och gödningsmedel. Det som fick mig att läsa in mig om bolaget är dess riktning mot cannabisindustrin.

Oboya är i vad som ser ut att vara slutskedet av en omställning från omsättningstillväxt till lönsamhet. Bolaget har växt snabbt och dragit på sig kostnader som man behövt hantera.

Bolagets VD Robert Wu har kommenterat det bland annat såhär:

Det är ingen tvekan om att vi har haft en del problem med integrering, konsolidering och även när det gäller kostnader. Det har vi hanterat med kostnadsnedskärningar och lönsamhetsåtgärder under året. Kostnadsbesparingsmålet på 20 miljoner kronor har vi verkligen lyckats med, och vi har utökat besparingarna med ytterligare 5-7 miljoner kronor. Detta kommer realiseras inom en väldigt snar framtid”

Nu är det alltså lönsamhet som prioriteras framför omsättningstillväxt. Arbetet med att effektivisera bolaget ser ut att gå bra och man har börjat spara in en hel del kapital tack vare det.

Man har även mer eller mindre precis avslutat en fulltecknad företrädesemission som gjordes för att ta in kapital att använda till att satsa på lönsamhetsmålet. Emissionen gjordes på 3,6 kronor och fulltecknades.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Starkare resultat

Det tredje kvartalet för bolagets räkenskapsår 2019 blev ett väldigt bra kvartal då nettomarginalen hamnade på 6.5 procent, man rapporterade även sina bästa ebitda- samt ebit-resultat någonsin för kvartalet.

Sammanlagt för de tre kvartalen så hamnade nettomarginalen på 3.4 procent men det blev fortfarande rekord i ebitda.

Dessa resultat tyder, enligt mig, på att deras omställning ser ut att börja bära frukt och att det kan vara ett bra läge att ta en position i bolaget.

Samtidigt så har omsättningen sjunkit en del jämfört med förra året och det gäller att bolaget inte tappar för mycket där.

Highlights från deras senaste delårsrapport:

  • Nettoomsättningen uppgick till 109,1 (116,6) MSEK exklusive avyttrade verksamheter, en minskning med 6 procent jämfört med samma period föregående år.

  • Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 22,1 (3,4) MSEK exklusive avyttrade verksamheter.

  • Rörelseresultat (EBIT) uppgick till 17,9 (0,3) MSEK exklusive avyttrade verksamheter.

  • Rörelsemarginalen uppgick till 13,9 (0,3) procent exklusive avyttrade verksamheter.

  • Periodens nettoresultat inklusive avvecklade verksamheter uppgick till 8,3 (-5,4) MSEK.

  • Resultat per aktie inklusive avvecklade verksamheter uppgick till 0,36 (-0,24) SEK.

Rapporten kan Du Läsa Här.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Insiderköp

Det har skett gott om insiderköp i bolaget. Bland annat VDn Robert Wu har köpt på sig flera gånger och jag tar gärna rygg på en VD som investerar sina egna pengar.

Han, Robert Wu, deltog även med 10 miljoner kronor i emissionen och tre andra styrelseledamöter gick även in med sammanlagt 6.3 miljoner kronor.

Du kan se insiderköpen Via Denna Länk.

Cannabismarknaden

Bolaget har även en bra möjlighet att kunna plocka beställningar från cannabismarknaden. Man har bland annat tecknat ett ovillkorat ramavtal med ett ”ledande kinesiskt bolag inom industriell cannabis”, det vill säga hampa.

Såhär uttalade sig VD Robert Wu bland annat om den nyheten:

Kunden är intresserad av våra IoT-lösningar och teknik för växthusodling. Avtalet är ovillkorat och innebär ingen skyldighet till beställning och som ett första steg i samarbetet ska en behovsanalys genomföras. Vi ser ett ökat intresse från detta kundsegment och får allt fler förfrågningar”

Den sista meningen finner jag intressant där. Ett ökat intresse från detta kundsegment, dvs. cannabismarknaden. Kan Oboya Horticulture bli det bolag som Heliospectra önskar att det vore?

Avtal med kinesiska bolag är intressanta men också riskfyllda, anser jag. Risken för att deras teknologi och produkter kopieras är stora.

Ändå så får man se det som en lovande möjlighet att göra ett bra jobb och börja knipa flera kunder inom sektorn.

Oboya har även tecknat ett ramavtal med svenska Aureum Life. Såhär skrev Oboya om det:

”Aureum och Oboya har diskuterat ett potentiellt samarbete där Aureum anlitar Oboya som totalleverantör för uppbyggnad av Aureums odlingsanläggningar runt om i världen. Aureum planerar under kommande år att bygga ett antal odlingsanläggningar i världen. Den första odlingsanläggningen med en odlingsyta om cirka 6.000 kvadratmeter i Grekland är av Aureum planerad till våren 2020. Därefter planeras ytterligare odlingsanläggningar i Zimbabwe och Swaziland (hösten 2020), Uruguay (våren 2021) samt eventuell anläggning i antingen Danmark, Nederländerna eller Portugal att uppföras.”

Det låter bra men man får komma ihåg att Aureum är ett bolag som inte ens har kommit igång ordentligt. Kikar man upp bolaget på allabolag.se så finns det inte mycket att kika på.

Så i mina ögon är det avtalet inget mer än en förhoppning i dagsläget.

Med det sagt så finner jag det väldigt intressant att Oboya som bland annat har produkter för hydroponisk odling börjat skriva avtal med cannabisbolag.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Risker

Omställningen från omsättningstillväxt till lönsamhet ser ut att gå bra just nu men det är svårt att veta hur sådant artar sig. Om omsättningen sjunker för mycket så kan det leda till problem framöver.

Att man riktar in sig delvis mot cannabismarknaden kan även väcka frågor kring om man har svårt att få kunder på andra marknader.

I mina ögon så verkar ändå omställningen rulla på bra och man har bland annat effektiviserat sitt lager i Polen genom investeringar i nya maskiner för 5 miljoner kronor.

Den investeringen räknas vara fullt återbetald inom två år då den gjorts för att förbättra lönsamheten. Enligt bolaget så gjordes investeringen bland annat för att möta en högre orderingång på odlingskrukor. Något som lugnar min oro kring problem med orders någorlunda.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs först köp sen

Jag tycker att bolaget ser väldigt intressant ut tack vare omställningen till lönsamhet, möjligheterna på cannabismarknaden och fortsatt orderingång på andra marknader varvat med styrelsens insiderköp.

Man har även uttalat följande mål: att omsätta 1 miljard kronor 2022 samt nå en nettomarginal på 5-7 procent.

Om du också finner bolaget intressant så se till att läsa in dig ordentligt först innan du handlar så att du vet Vad du köper och Varför.

Jag väntar mig en rekyl nedåt igen efter den här fina uppgången som varit sedan att emissionen avslutades, men vad som händer eller när rekylen exakt kommer återstår att se.

I den här videon kan du se en presentation av bolaget av VD Robert Wu, den tycker jag att du bör kika på: https://youtu.be/hys0KYe3Z5o

Finner du också bolaget intressant? Lämna gärna en kommentar här nedan eller kika in Facebookgruppen.

Källor / Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

4 thoughts on “Inlett en position i Oboya Horticulture

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.