Palantir – Säkerhetstjänster och life science

Imorgon, 29 september, så noteras bolaget säkerhetsbolaget Palantir via en direktnotering på New York-börsen. Det är på flera sätt ett spännande bolag, inte minst för att man arbetar med underrättelsetjänster. Till exempel så var det bolagets programvaror som användes för att lokalisera Usama bin Laden.

Bolaget noteras alltså i USA och det blir marknaden som sätter priset då noteringen sker utan hjälp från banker. Det betyder att man inte gör en emission i samband med noteringen.

Vid en tidigare finansieringsrunda, som skedde år 2015, så värderades bolaget till runt 20 miljarder dollar.

I början på månaden så verkade däremot värdet snarare ligga runt 10 miljarder dollar då bolaget i ett prospekt meddelat att man har 1,64 miljarder utestående aktier. Samtidigt som aktiepriset då låg på 6,45 dollar.

Så det verkar finnas utrymme för marknaden att omvärdera bolaget vilket han ge en volatil start på börsen. Såhär skriver Avanza om bolaget:

”Runt tre fjärdedelar av bolagets omsättning kommer från säkerhetstjänster som CIA, militära underrättelsetjänster, myndigheter och regeringar i världen.”

Men Palantir är mer än bara västerländska säkerhetstjänster.

Det är också ett life sciencebolag som arbetar med att bland annat försöka hitta lösningen på hur man botar och motverkar cancer.

Palantir arbetar alltså med och anses vara experter på att analysera så kallad big data. Det handlar om att man analyserar väldigt stora mängder med data och analysen används sedan som beslutsunderlag.

Så det är minst sagt ett intressant bolag skulle jag säga. Plus att noteringen möjligtvis kan bli volatil då det råder spridda meningar kring värderingen.

spacer

Palantir – Mer än data

För dig som har koll på Sagan om Ringen så kanske namnet på bolaget verkar bekant. Det är för att en Palantir i Tolkiens verk är kristallkulorna som används av bland annat Saruman för att kommunicera med Sauron.

Bolaget använder dock data istället för kristallkulor och man analyserar datan för att hitta mönster. En av bolagets kunder är tysk-amerikanska läkemedelsföretaget Merck.

Merck arbetar just nu med att sätta upp en lösning som liknar Spotify, fast för data och forskning kring cancer. Meningen är att enklare kunna dela och analysera data gemensamt världen över.

Men man arbetar inte bara med data utan är snarare ett konsultbolag än ett mjukvarubolag. Man säljer istället in handsydda lösningar till företag och det varierar ifrån fall till fall.

En annan kund till Palantir är Airbus som man bland annat hjälpt att bygga modellen A350.

Så man har många bollar i spel och det kan som sagt bli en volatil entre på börsen.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.