Shell höjer utdelningen för andra gången i år

Efter en stark rapport där man höjde vinsten rejält så meddelande man att Shell höjer utdelningen igen i år. Vinsten för Royal Dutch Shell’s (RDSa.L) landande på 3.23 miljarder dollar för årets första kvartal. Men man är noggranna med att påpeka att framtiden fortfarande är oviss, då Covid slagit hårt mot sektorn.

Det gäller också att komma ihåg att höjningarna kommer till följd av att man förar året sänkte sin utdelning rejält. Då sänkte man utdelningen med hela två tredjedelar, detta för att förbättra sina chanser och möjligheter under pandemin.

Pengarna verkar man ha spenderat på rätt saker eftersom att man nu utökat vinsten rejält. Analytiker hade förväntat sig att se cirka 3.13 miljarder dollar i vinst så man överträffade onekligen förväntningarna.

Samma kvartal förra året så gjorde bolaget en vinst på 2.9 miljarder dollar. Det starka resultatet leder alltså till att Shell höjer utdelningen med 4 procent.

”The quarter proves without doubt that Shell’s earnings power is intact,”

Så sade analytikern Oswald Clint, hos firman Bernstein, om Shells rapport. Men även om bolaget nu lämnade en stark rapport så är framtiden som sagt väldigt oviss.

spacer

Shell höjer utdelningen

Sektorerna för olja, naturgas och liknande bränsletyper har tagit enormt mycket stryk under Covid-pandemin. Detta eftersom att man reser betydligt mindre än tidigare, inte bara räknat på semestrar utan även i vardagslivet.

När efterfrågan föll kraftigt så föll även priserna och därmed också bolagens intäkter och vinster. Detta upplevde jag själv väldigt tydligt i bolaget Vermilion Energy.

Att Shell nu levererade en stark rapport återskapar en del hopp för sektorn men som sagt, det är långt kvar tills vi är tillbaka på normala nivåer ígen.

Det är givetvis glädjande för bolagets aktieägare att Shell höjer utdelningen men för min del som inte äger aktier så hoppas jag mest på att den starka rapporten tyder på att vi är på väg mot en ny tid för sektorn.

När vaccinationer återöppnar världen igen och resandet återupptas så hoppas jag på än fler ännu starkare rapporter från såväl Shell som Vermilion och andra bolag inom sektorn.

Vi får se när det blir, så länge idioter trängs för att demonstrera mot restriktioner ihop under en pandemi så lär det tyvärr dröja innan smittan försvinner. Ironin på den är ju fantastisk.

Källa / Läs Mer: Businesstimes.com.sg

Tack för att du läste inlägget, Läs Fler Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.