Bondora Omdöme – P2P-Lån

OBS! Detta material är utdaterat och behöver uppdateras.

Bondora är en plattform för P2P-lån som fokuserar på högrisklån. Det är alltså här man vill investera om man är villig att ta hög risk för att få hög avkastning. Avkastningen på lånen, det vill säga räntan, man kan få här är det få om ens någon annan sida som kan matcha. Här är mitt Bondora Omdöme.

Så att du vet: Länkarna till Bondora är personliga inbjudningslänkar som ger dig 50 kr i välkomstbonus när du blir medlem.

Bondora grundades år 2009 i Estland och är en av de största P2P-plattformarna i Europa. Lånen som erbjuds kommer ifrån Spanien, Finland och Estland. Man har investerare från över 40 olika länder som använder deras plattformen.

Fokusen ligger som sagt på högrisklån varav majoriteten är på mellan 500 till 10 000 euro. Vanligaste återbetalningstiden är 60 månader. Bondora är licensierade av och arbetar under insyn av ”Estonian Financial Supervision Authority”.

Vill ma ha lån med riktigt hög avkastning då är det Bondora som man skall kika in.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Bondora omdöme

Jag går igenom sidan och ger den betyg i de fyra kategorierna Ränta, Risk, Avgifter och Användarvänlighet.

Räntor

Räntorna är väldigt höga hos Bondora men det även risken för kreditförluster, uteblivna avbetalningar. Det är inte ovanligt att se lån med så pass höga räntor som 40-70%. Det kan låta jättebra, men då får man också komma ihåg att för det första så ska Bondora ha sin del av kakan och för det andra så ska låntagaren kunna betala av lånet.

Är räntan alldeles för hög så kommer låntagaren inte att klara av att uppfylla sitt åtagande och då får man ingenting istället.

Här är ett par exempel på lån med hög avkastning, men det finns lån med ännu högre räntor:

Tack vare sina väldigt höga räntor på lånen så får blir mitt Bondora omdöme 10 av 10 poäng i kategorin Ränta.

Avgifter

Bondora har inga avgifter för investerarna andra with uttag ur pengar ur vissa ur deras investeringspaket. Omdömet blir då 9 av 10 i avgifter.

Risker

Risken för att låntagare inte betalar av sina lån i tid är högre hos Bondora är till exempel Lendify. Det är något som man verkligen bör vara medveten om innan man börjar investera via deras plattform.

Bilden nedanför kommer Bondoras egen hemsida och visar klart och tydligt att en stor del av lånen på plattformen blir släpandes med avbetalningarna.

risk bondora omdöme lån p2plån pengar sverige investeringar investera

Därför så skulle jag försöka att investera mindre i summor i fler lån på den här plattformen jämfört mot andra plattformar. Just för att kunna sprida ut risken betydligt mer.

Bondora får lågt betyg i risker på grund av hur många lån som inte fullföljs och betyget blir 3 av 10.

Användarvänlighet

Jag finner att hemsidan är väldigt lätt att använda och att deras tjänster för automatiska investeringar är riktigt bra. Man kan ställa in kontona väldigt detaljerat och det finns två olika slags konton för automation.

Ett heter Go and Grow och det heter heter Portfolio Pro. Man kan lätt ställa in vilka räntor man vill investera i, vilka länder lånen skall komma ifrån och mycket mer.

Sett ur den aspekten så är det riktigt enkelt att komma igång med och att använda Bondora, men det blir krångligare när man skall skatta.

Skatten

Till skillnad från Lendify som rapporterar in finansiell data till Skatteverket så att man själv slipper göra det så rapporterar Bondora inte in någonting. Alltså måste man själv rapportera detta och det är tidkrävande och irriterande, tycker åtminstone jag. Det drar ber betyget för användarvänlighet avsevärt.

Mitt Lendify omdöme blir i kategorin användarvänlighet blir 5 av 10.

spacer

Sammanfattning

Lendify har en bra plattform och man är störst i Sverige av en anledning. Men ingenting är perfekt och det finns vissa saker som verkligen skulle behöva förbättras för att få maximala betyg av mig.

Totalt så fick Bondora följande poäng:

  • Räntor: 10 av 10
  • Risk: 3 av 10
  • Avgifter 9
  • Användarvänlighet: 5 av 10
  • Totalt: av 27 poäng

27 poäng lägger Bondora nära Lendify i poäng men med stora skillnader i vilka kategorier man fick poängen i. Vad tycker du om omdömet? Stämmer det någorlunda med vad du skulle ge?

Du kan läsa mer om Lendify och se mina senaste inlägg i kategorin Lendify på Den Här Sidan.

Gilla och dela gärna det här inlägget, det betyder mycket för en simpel bloggare!


Läs mer på Facebook: Aktier & PrivatekonomiP2P-LånCrowdfundingCashback

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.