Crowdfunding blir allt vanligare och vanligare

Crowdfunding går till som så att man säljer ut små andelar, ofta aktier, i ett företag till ett stort antal investerare. Principen blir allt vanligare och vanligare världen över och växer sig även starkare och starkare i Sverige.

Traditionellt sett så har företag eller idéer finansierats av ett fåtal större investerare. Tack vare crowdfunding så håller det sättet på att ändras och istället för att vända sig mot institutioner så siktar man in sig på småsparare.

Landet som leder inom crowdfunding, sett till mängden kapital är Kina där man väntas crowdfunda hela 5572 miljoner dollar år 2019. Ingen liten summa det inte!

I Sverige så väntas crowdfunding totalt att uppgå till 13 miljoner dollar år 2019. Fram till 2023 så väntas den siffran ha stigit till 17.5m miljoner dollar baserat på siffror från Statista.com.

Kickstarter är kanske den kändaste plattformen för det här finansieringssättet. Men det finns också sidor som låter dig investera dina pengar med avkastning eller i utbyte mot aktier i företag.

Svenska Aktörer

Det finns gott om olika plattformar för just investeringar på detta sätt inom den svenska marknaden redan idag och fler lär komma.

Ett par exempel på företag som sysslar med detta investeringssätt är:

Risker med Crowdfunding

Ingen investering är riskfri och det finns således givetvis också risker med detta investeringssätt. Det gäller att man verkligen läser på om bolaget eller affärsidén som man funderar på att investera i.

Man ska aldrig vara rädd för att fråga om mer information än den som finns i en potentiell presentation. Granska alltid personerna som frågar efter pengar, vad har de för erfarenhet, vad har de gjort innan, verkar de trovärdiga?

Generellt sett så skulle jag säga att riskerna med crowdfunding kan vara större än andra investeringssätt, dock så kan även belöningen ofta bli större då man brukar få komma in i ett väldigt tidigt skede.

Tar man sidan Pepins som exempel så har många bolag där gått riktigt, riktigt dåligt. Ett fåtal går väldigt bra, som till exempel Alvesta Glass. Så se till att göra din hemläxa ordentligt men var inte rädd för att prova på crowdfunding.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.