Vermlion halverade utdelningen

Det är inte alltid man får skriva roliga inlägg när man investerar. I GratisPortföljen där jag investerar pengar ifrån cashback-erbjudanden så har jag investerat i företaget Vermilion Energy. Vermlion halverade utdelningen för ett par dagar sedan och kursen har minst sagt kraschat.

Jag investerade i bolaget då jag anser att det är väl diversifierat och att även om direktavkastningen var hög så var den hållbar. Bolaget delar ut månadsvis och arbetar på flera olika marknader med olika slags produkter inom energi, gas och olja.

Det sjunkande oljepriset har lett till stora finansiella problem för bolaget och kursen har sakta men säkert sjunkit. Många har oroat sig över just det som skett, att utdelningen sänkts. Men bolagets VD och ledningen har hela tiden varit stensäkra på att så inte skulle behöva ske.

Man talade om program för att motverka det och att man hedgat en hel del kapital genom att försälja produkter. Tyvärr så verkar det ha varit tomt prat eftersom att Vermlion halverade utdelningen. Oljepriset påverkar bolaget väldigt mycket och det är därför som det är mitt mest riskfyllda innehav i GratisPortföljen.

Det som gör det hela ännu värre är att jag i början på börsens coronafall utökade ännu mer i Vermilion. Så det var ju väldigt begåvat och gjort med god timing, eller inte. Tanken med portföljen är dock att vara långsiktig och om oljepriset börjar stiga igen så kan bolaget repa sig någorlunda enkelt.

Just därför så tänker jag sitta kvar och fortsätta inkassera utdelningarna så länge situationen inte blir värre. Innehavet är i skrivande stund ner imponerande minus 70%. Katastrofalt och jag borde följt mitt bättre vetande och sålt tidigare men i just den här portföljen så är det tålamod som gäller.

spacer

Vermlion halverade utdelningen

Det är inte bara Vermilion Energy som har märkt av det hårda klimatet på börsen. TransAlta Renewables Inc som jag också äger i portföljen var tidigare upp runt 27% men ligger just nu runt nollan. Det har varit och fortsätter att vara väldigt intressant att följa Coronavirusets påverkan på börsen.

I skrivande stund så är OMXS30 ner 13,37% i år. En redig skillnad mot för en månad sedan. Såhär ser portföljens graf ut just nu, inte vidare vackert eller hur?

Vermlion halverade utdelningen

Nåväl, utdelningarna fortsätter rulla in i portföljen och jag kanske till och med köper mer Vermilion Energy på dessa extremt låga nivåer för att sänka mitt GAV avsevärt.  Annars så blir det Exchange Income Corp som blir nästa inköp enligt plan.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

3 thoughts on “Vermlion halverade utdelningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.