Aphrias uppköp blev betydligt billigare

För inte så längesen så släpptes bomben om att Aphria köpte upp konkurrenten Nuuvera som har expanderat stort globalt. Priset för affären hamnade först på över 800 miljoner dollar. Ingen liten summa med andra ord. Då var det branschens näst dyraste affär men sedan cannabisaktierna sett en stor korrektion så har även priset för affären förhandlats ned.

Att betala mindre för är en affär är ju sällan fel och framförallt i det här fallet. Aphria slipper betala hela 800 mijljoner dollar eftersom att slutsumman har förhandlats ned med cirka 50%.

Den nya summan för affären hamnar på 425 miljoner dollar. Mycket positivt för Aphria som således har mycket pengar kvar i stridskassan.

Uppköpet av Nuuvera var i mina ögon ett genidrag eftersom att Aphria backat ut ur USA och nu ville expandera globalt istället.

Nuuvera har bland annat samarbeten i länder som Israel, Italien, Tyskland men även i Afrika (Lesotho), Malta och Sydamerika (Uruguay).

Så ett klockrent köp som genast ger en enorm exponering på många håll i världen.

Köpet innebär även att man mer eller mindre köper tillbaka sin egen produkt. Hur kommer det sig? Jo för att innan uppköpet så hade Aphria och Nuuvera ingått ett avtal om att Aphria skulle förse Nuuvera med cannabis.

Aphria skulle sälja det till Nuuvera som sedan via sina affärskanaler världen över skulle sälja vidare produkten till ett högre pris. Nu kommer Aphria att gå från att odla cannabisen till en av marknadens lägsta produktionskostnader till att äga hela ledet i transaktionen från odling till försäljning världen över.

Man får på så sätt ut den högsta möjliga vinsten givet att man tjänar mer på det än vad logistiken kostar. Jag anser att det var ett klockrent köp för att få global exponering och att priset för uppköpet nu har halverats är mycket positivt.

Källa / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.