Är Bitcoin det nya guldet?

Förr i tiden när det blev oroligt i världen så steg guldpriset och priset på olja. Nu på senare år har dessa två fått sällskap i form av Bitcoin. När nyheten kom om att USA bombat Irans terroristgeneral till bitar så steg inte bara olja och guld i pris, utan även Bitcoin.

Vi har sett det förut vid geopolitiska oroligheter världen över och det har för många väckt frågan om Bitcoin tids nog kommer att ersätta guldet som säker investering eller lagring av värde.

Det tror jag personligen inte men jag har haft fel förut, flera gånger faktiskt. En av anledningarna till att jag inte tror att Bitcoin lär ersätta guldet är för att vid en riktigt, riktigt stor kris så lär vi bli utan internet och elektricitet.

Då är inte Bitcoin särskilt mycket till nytta. Det är nog förvisso inte guld heller om man ska vara krass men guld finns iallafall fysiskt. Guld har också många användningsområden, Bitcoin not so much.

Så personligen tror jag inte att Bitcoin kommer att ersätta guldet i frågan store of value. Men, något som däremot är väldigt intressant är att när kriser bryter ut i länder så kan invånarna klara sig tack vare Bitcoin.

spacer kryptovaluta

Nationella kriser

Ta Venezuela som exempel. Kommunismen lyckades tydligen inte där heller, what a surprise, och landets valuta är i princip helt värdelös. Invånarna har svårt, läs näst intill omöjligt, att handla mat och nödvändiga produkter.

I ett sådant läge så tror jag att Bitcoin kan vara väldigt användbart och ge ett alternativ till landets egen fallerade valuta. Alltså bör digitala valutor inte bara vara nödvändiga utan kanske även livsviktiga från fall till fall.

Så absolut kommer Bitcoin och andra kryptovalutor att mer och mer ta plats i samhället, det hoppas jag åtminstone. Men jag tror inte att Bitcoin kommer att ersätta guld som primära medel för storage of value.

När nyheten om USA:s eliminering av Qassem Soleimani nådde världsmedierna så var det svårt att inte grunna på om ett nytt världskrig var på gång.

Priset på Bitcoin steg direkt efter nyheten men efter att President Trump gett en presskonferens och förklarat att situationen verkar lugna ner sig så föll priset igen.

Många verkar alltså se kryptovalutan som en ny slags store of value. Så även om Bitcoin inte tar över guldets plats som primär store of value så blir den ett väldigt välbehövligt alternativ till länders egna valutor.

Utvecklingen är intressant och vem vet hur det ser ut om fem eller tio år?

Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

0 0 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
äldasta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Rudy Minnebreuker
Rudy Minnebreuker
13 januari, 2020 13:00

Hej! Tack för artikeln. Som tillägg: Adam Black är en av dom som förberedde Bitcoins teknik och nämns i Satoshis whitepaper. Black är CEO för företaget Blockstream som jobbar med ett projekt/produkt att skicka en satelit in i rymden för att broadcasta blockchain till jorden och på så sett blir oberoende av el och internet. https://blockstream.com/satellite/
mvh Rudy Minnebreuker

trackback

[…] Är Bitcoin det nya guldet? […]

trackback

[…] Är Bitcoin det nya guldet? […]

trackback

[…] Är Bitcoin det nya guldet? […]

trackback

[…] Är Bitcoin det nya guldet? […]

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x