Att ha is i magen lönar sig i längden

När man gör en plan så gäller det att hålla sig till den, så gott det går. Många nya investerare blir lätt stressade när innehavens kurser tar stryk. Men det lönar sig att ha is i magen, om man investerar långsiktigt och har gjort sin hemläxa ordentligt.

Investerar du på lång sikt? Sitt då inte och stirra dig blind på kursen hela dagen. ”Men jag vill ju följa bolaget”, ja absolut gör det! Men följ då bolagets nyheter samt marknaden som helhet istället för att stirra på kursen.

”Jag blir orolig när den går ned så mycket” Det är förståeligt, men har du verkligen gjort din hemläxa? Har du suttit dig in i bolaget och marknaden ordentligt? Om ja, då spelar inte kursen i sig någon större roll. Det är snarare negativa nyheter som du ska leta efter.

”Vad ska jag göra när den har gått ned så mycket?” Tror du fortfarande på bolaget och litar du på dina analyser? I sånt fall så varför inte köpa in mer i bolaget? Om inga negativa nyheter har kommit som ändrat fundamenta styrkor i bolaget så bör det kunna bli en bra affär på lång sikt.

Men varje fall är givetvis unikt, ibland är det bättre att sälja och att köpa in sig senare än att hålla ett innehav en lång tid. Ligger pengarna låsta så hindrar det dig från att göra så att pengarna tjänar på andra håll. Men om du investerar långsiktigt så spelar det föga roll.

Så för all del, följ bolaget och marknaden som bolaget är aktivt på men stirra inte på kursen dagarna i ända. Se till att du håller dig till din plan. Kommer det ut en negativ nyhet? Omvärdera, analysera läget igen och fundera över hur du ska göra men släng dig inte på säljknappen bara för att kursen har gått ned.

Alla marknader är mer eller mindre volatila, det kommer att gå upp och det kommer att gå ned. Tillväxt- & spekulativa marknader påverkas ofta kraftigare av svängningar i världsekonomin. Marknaden för cannabisaktier är ett bra exempel på det.

Att sitta och kolla på kursen varje dag ger dig i stort sett ingen ny information. Läs istället nyheter om bolaget, deras pressmeddelanden, andras tankar och om andra bolag på marknaden istället. På så sätt bygger du upp din kunskap kring flera bolag, bolaget du investerat i och marknaden som helhet.

Det gynnar dig oerhört mycket i längden och framförallt så är det ett oerhört mycket bättre sätt att fördriva tiden på än att följa en kurs.

Underskatta heller inte kraften i stop-losses som kan skydda dig mot oväntade och stora kursfall.

Så ha is i magen om du investerar långsiktigt, lita på dina beslut och analyser, bolla idéer med andra investerare och läs så mycket om bolaget och marknaden som du bara kan! Det kommer att gynna dig i längden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.