Bedragare siktar in sig på småsparare

Det är tyvärr ingenting nytt och tendensen verkar gå i vågor. När börsen står väldigt högt och börsklimatet är vänligt för nybörjare, då kommer även rävarna. Eller bedragare är ett bättre ord, för det är vad det handlar om. Bedragare som lurar småsparare att investera i bolag.

Facebook-grupper är vanliga tillhåll för dessa bedragare och deras sektliknande svärmar. Jag kan förstå att man som småsparare lätt blir överrumplad om det är tusentals personer som hävdar samma sak.

”Det här bolaget kommer att bli stort!” ”Tåget går nu!” ”Raketen är laddad!” ”Boom boom” och så vidare. Är man ny på börsen och ser ett bolag höjas till skyarna av så många på så många håll.

Ja då lär det vara lätt att tänka att det är köpläge. Kursen fortsätter ju även bara att öka eftersom att fler och fler luras in i gruppen och övertalas att investera.

Kritiska åsikter får inte plats och alla som ifrågasätter blockeras eller sparkas ut direkt. Resultatet är att bedragarna som köpt in sig sedan tidigare börjar sälja av så fort småspararna börjar köpa.

Sen blir det en slags lek i stil med Svarte Petter för att se vem som blir sist kvar. När småspararen väl säljer till förlust eller sitter med ett stort rött innehav så har bedragarna redan börjat höja nästa bolag.

Beteendet äcklar mig. Att sikta in sig på oerfarna och ibland lättlurade personer är rent ut sagt för jävligt. Samtidigt så har man alltid ett eget ansvar för sina investeringar.

Men den första läxan kring det, kan bli dyrköpt om man det vill sig illa.

spacer

Var kritisk

Det finns ett par saker man bör ha i åtanke för att inte riskera att råka ut för sådant här beteende. Några saker som jag har plockat upp under åren är bland annat:

  • Var väldigt, väldigt, varsam om du går med i en grupp/server om just ett enda bolag. Tendensen är att det bara blir positiva åsikter som lyfts fram i dessa vilket inte ger en ärlig bild av bolaget.
  • Gå ur direkt om kritik inte tillåts eller besvaras på ett konstruktivt sätt
  • Gör Alltid din egen hemläxa på flera olika håll och kanter och samla information ifrån alla möjliga platser.
  • Lita inte på någon som bara häver ur sig oneliners utan att ens kunna motivera sina tankegångar.
  • Om personer säger sig ha hemlig information eller dylikt, gå ur direkt då det är en oseriös grupp eller person.
  • Ifrågasätt alltid Varför någon påstår det som påstås, vad har personen för avsikt med att ”tipsa” dig egentligen?

Dessa punkter och givetvis flera är viktiga att ha med sig, framförallt när man är ny på börsen. Jag är glad att fenomenet uppmärksammas i media nu och jag hoppas på många fällande domar.

Du bör läsa på mer om det hela för att förstå allvaret men även för att få en bild över vilka personer som håller på just nu, så att du vet vilka du Inte ska lyssna på.

Läs mer om detta:

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

1 thoughts on “Bedragare siktar in sig på småsparare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.