Dividend Sweden delar ut aktier i aktieägarspridning

Aktieägarspridning

Det är inte första gången som Dividend Sweden delar ut aktier i andra bolag i en aktieägarspridning. Tidigare har vi fått ta del av Ripasso Energy och MultiDocker Cargo Holding. Nu får vi alltså även ta del av Sensec Holding när Dividend Sweden delar ut aktier för tredje gången.

Båda Ripasso och MultiDocker delades ut förra året. Denna utdelning är den första för året men säkerligen inte den sista. För mig personligen så är dessa utdelningar en av sakerna som lockar mest med att äga Dividend Sweden.

Vad är en aktieägarspridning?

Kort och gott så går en aktieägarspridning ut på att man skall bredda ägandet av ett bolag. Detta för att få igång handel av aktier eller bara för att sprida ut aktierna ännu mer än tidigare.Tidigare utdelningarna

Bo Lindén, VD för Dividend Sweden, sade följande i samband med Q3-rapporten:

”Vi ser en stor potential för 2017 utifrån de diskussioner som förs gällande potentiella ägarspridningar och investeringar och hoppas kunna ytterligare öka vår tillväxttakt med en större kapitalbas”
Källa: Avanza (affiliatelänk)

Räknar man med spridningsemissionerna så fick Dividend Swedens aktieägare ta del av fyra spännande bolag under 2016. Varav åtminstone två, Swemet och Nickel, har kunnat säljas med god vinst.

  • Avtal om aktieägarspridning med Ripasso Energy AB 
  • Avtal om aktieägarspridning med MultiDocker Cargo Handling AB 
  • Avtal med Swemet om spridningsemission 
  • Avtal med Nickel Mountain Resources om spridningsemission

När aktieägarspridningen i MultiDocker skedde så fick man 1 aktie för varje 14 aktier man hade i Dividend Sweden. När det gällde Ripasso så fick man 1 aktie för varje 50 aktier som man hade i Dividend Sweden.

Källa: Avanza (affiliatelänk)

aktieägarspridning

Denna utdelning

Nu så ska alltså Sensec Holding noteras på börsen och i samband med det så görs en emission och då passar Dividend Sweden på att dela ut aktier till sina aktieägare. Ett smart och effektivt sätt att göra en aktieägarspridning på. Tanken med utdelningen är att skapa ett bredare ägande.

I dagsläget så äger Dividend Sweden 5 635 st aktier i Sensec. Efter en split som pågår just nu så kommer antalet aktier att uppgå till 5 635 000 st. Det motsvarar ungefär 5% av det totala antalet aktier i bolaget.

Styrelsen i Dividend Sweden föreslår en vinstutdelning av 5 100 000 st aktier.

Styrelsen i Dividend Sweden har enligt kallelsen till årsstämman den 25 april föreslagit att dela ut aktierna i Sensec Holding till aktieägarna för att skapa ett bredare ägande.

Bolaget äger idag 5 635 aktier i Sensec och efter en pågående split kommer innehavet att uppgå till 5 635 000 aktier, vilket motsvarar ca 5 procent av det totala antalet aktier.

Styrelsen föreslår en vinstutdelning bestående av cirka 5 100 000 av aktierna.

Dessa aktier är per den 31 mars 2017 upptagna till ett bokfört värde om sammanlagt 5 635 kronor i bolagets balansräkning. Utdelningen motsvarar ca 90 % av bolagets aktieinnehav i Sensec per den 31 mars 2017.
Källa: Avanza (affiliatelänk)

För varje 22 aktier som man äger i Dividend Sweden så får man 1 aktie i Sensec. Avstämningsdagen föreslås vara den 8e maj.

Källa: Avanza (affiliatelänk)

Min syn på det

Jag tycker förståeligt nog att det är väldigt lovande och roligt att få ta del av denna utdelning. Dessa utdelningar är en av sakerna som lockade mig till att köpa Dividend Sweden från allra första början och jag är mycket nöjd hittills. Det finns ingenting som hindrar bolaget från att genomföra flera liknande affärer under året.

Beroende på vad man räknar så var det 2-4 st förra året och med tanke på att 207 nyss påbörjades så har vi mycket att se fram emot. Det är lovande att Bo kämpar på bra.


Disclaimer: Jag äger aktier i Dividend Sweden. Detta är inget objektivt inlägg. Alla tar eget ansvar för sina affärer.

0 0 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 Comments
äldasta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Gustav K
Gustav K
12 april, 2017 08:23

Har funderat över följande stycke: ”Dessa aktier är per den 31 mars 2017 upptagna till ett bokfört värde om sammanlagt 5 635 kronor i bolagets balansräkning. Utdelningen motsvarar ca 90 % av bolagets aktieinnehav i Sensec per den 31 mars 2017.” Saknas det inte några nollor? Annars är det inte särskilt imponerande…

/Gustav

Gustav K
Gustav K
13 april, 2017 08:34

Jag håller med dig, vi får helt enkelt vänta och se. Spännande!

Hur resonerar du kring de aktier du får ”gratis”? Behåller du dem i portföljen oavsett, behåller du om de uppfyller vissa givna krav, eller säljer du av så snart som möjligt för att istället investera i, för dig, intressantare papper?

/Gustav

Gustav Kinding
Gustav Kinding
13 april, 2017 18:51

Hej igen, Jag kommer äga 12 867 aktier efter omvandlingen av BTUB till vanliga aktier. Jag ser dessa utdelningar som en intressant krydda men jag är mer intresserad av DS och andra investmentbolag i första hand (jag äger bara investmentbolag). Jag kör en egen variant av ibindex, om du är intresserad kan du spana in http://www.ibindex.se (jag har inget med det att göra mer än att jag finner det intressant ska sägas). Kommer troligtvis låta de ligga kvar i portföljen tills nästa gång jag behöver likvider för att gå med i en aggressiv emission i något av mina huvudbolag. Detta… Läs mer »

Gustav Kinding
Gustav Kinding
13 april, 2017 19:03

I dagsläget 12 svenska inklusive DS, och ett amerikanskt. Funderar på att krydda med Ratos och East Capital Explorer nästa lön, men där har jag inte riktigt funderat färdigt ännu.

Stefan
Stefan
21 april, 2017 22:45
Reply to  Gustav K

Jag antar att värdet i bokföringen är kvotvärdet på aktierna. Det är helt frikopplat ”börsvärdet” på en aktie. Ett företag kan göra en nyemission på en aktie för tex 50kr fast den endast har kvotvärde på tex 1kr. 49kr/aktie hamnar då i bolagets överkursfond, som är fritt kapital (som företaget kan använda fritt) till skillnad från det låsta aktiekapitalet som ligger som en säkerhet gentemot fordringsägare på företaget (banker, leverantörer, etc)

Gustav Kinding
Gustav Kinding
14 april, 2017 11:50

Jag använder Avanza, så tyvärr. Har dock gått i tankarna att själv starta en blogg eller liknande. Jag får lov att återkomma om jag gör slag i saken 🙂

/Gustav

trackback

[…] Dividend Sweden som jag har investerat i skall lämna rapport inom 6 handelsdagar. Jag ser fram emot att få läsa den rappporten enormt mycket och jag förväntar mig en fin uppgång. Divi har också som ni kunnat läsa här på bloggen anordnat en aktieägarspridning i Sensec. […]

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
amazon salt and pepper shakers