Experterna fyndar i börskraschen

Covid-19 ledde till en börskrasch som mest liknar Wall Street-kraschen 1929. På mindre än en månad föll börsen 30 procent och många svenskar har förlorat alla sina besparingar över en natt. Hur ska man egentligen agera under en börskrasch och ska man fynda nu när aktier ligger nere på rekordnivåer? Här tar vi reda på vad experterna säger.

Har du redan en aktieportfölj som har tappat mycket i värde är det bäst att sitta still i båten och inte göra något förhastat. Tänk över din långsiktiga strategi och om du har pengar över kan det vara läge att köpa aktier i bolag som du tror långsiktigt på. Börsen kommer att klättra uppåt igen när krisen är över och ekonomin har återhämtat sig. Investeringar i rätt aktier kan leda till stora vinster så småningom.

Peter Lagerlöf som är förvaltare på Lannebo fonder har valt att följa samma strategi och kommer att köpa mer aktier:

– Jag passar på att köpa mer aktier i de bolagen som jag långsiktigt tror på. […] Det har ju varit en exceptionellt stark börs sedan i somras och det var innan den här korrektionen allt svårare att hitta attraktivt värderade bolag. Av den anledningen hade vi dragit ned risken något i de fonder som jag förvaltar. Som alltid i sådana här korrektioner uppkommer köplägen i bolag som man i grunden gillar. 

Peter Lagerlöf säger även att när paniken kring corona lägger sig kommer låga räntor och stimulativa centralbanker att ge en fortsatt positiv bild för riskfyllda innehav såsom företagsobligationer och aktier. Han är noga med att påpeka att ingen vet hur coronaviruset kommer påverka ekonomin i dagsläget och att hans gissning baserar sig på liknande händelser tidigare. Enligt Lagerlöf kommer bolagens vinster påverkas negativt under det första halvåret 2020, men det kommer att mötas med olika ekonomisk-politiska stimulanser.

Alla experter är inte lika försiktiga i sina analyser, men håller i stort sett med om att man ska fynda aktier som man tror långsiktigt på. Anders Elgemyr som är strateg på corporate finance- och analyshuset Carlsquare säger följande: 

– Nu bör man justera sina portföljer och inte lyssna på dem som säger sitt still i båten. Coronaviruset kommer inte att slå ut mänskligheten utan kommer att blåsa över. Det man kan göra är att sälja av aktier med vinster och aktier som man inte tror på långsiktigt. Däremot kan man också börja leta efter aktier som man tror långsiktigt på och möjligen börja köpa dessa. Atlas Copco är en aktie som borde få ordentligt med stryk men det är en aktie som alldeles säkert också kommer att komma tillbaka. Tajming är a och o.

Disclaimer: Inlägget är inte skrivet av mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.