Cannabisfonden HMMJ (ETF)

[OBS. Läs notisen längst ned på sidan om varför jag inte längre investerar i HMMJ.] Frågan om det finns en cannabisfond ställs rätt så ofta och svaret är gladeligen Ja, typ. Rättare sagt så finns det en ETF vilket är som en fond fast att den är noterad på börsen som en aktie. Jag anser att Cannabisfonden HMMJ, det fullständiga namnet är ”Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF Units Class A”, kan vara värd att kika in.

Du kan handla HMMJ hos Avanza. En fördel med att handla en ETF eller en fond är att du kan få många olika innehav för endast ett köp.

Det är ofta en fördel om man till exempel köper i mindre summor men vill äga flera bolag. Istället för att eventuell vinst ska ätas upp av transaktionskostnaderna så kan man köpa till exempel en fond, ETF eller investmentbolag. I det här läget så finns det inte så mycket att välja på riktigt ännu men det finns åtminstone en ETF.

Vad är en ETF?

Jo en ETF, Exchange Traded Fund, är en fond som har noterats på börsen precis som en aktie. Det betyder att köp och sälj sker i realtid så att du slipper vänta i upp till flera dagar på att din transaktion ska gå igenom.

Innehaven

Till det viktigaste, vilka bolag är det som förvaltarna har köpt in i Cannabisfonden HMMJ? I dagsläget så är Aurora Cannabis Inc. det största innehavet tätt följt av Canopy Growth Corp och Aphria Inc. vilket jag tycker låter som en helt klockren setup.

Något som jag inte är lika förtjust i är att det även finns innehav som är läkemedelsbolag i USA., till exempel GW Pharmaceuticals PLC och fler. Helst hade jag sett 100% fokus på bolag som jobbar direkt med cannabis men det här är helt klart bättre än ingenting.

Cannabisfonden HMMJ (ETF)

Såhär skriver Horizons själva om sina mål i sitt prospekt som du kan läsa på deras hemsida Här:

Horizons HMMJ seeks to replicate, to the extent possible, the performance of the North American Medical Marijuana Index, net of expenses. The North American Medical Marijuana Index is designed to provide exposure to the performance of a basket of North American publicly listed companies with significant business activities in the marijuana industry.

Månadssparar i Cannabisfonden HMMJ

Jag har sålt av mina fonder för att investera i och månadsspara i cannabisaktier. Den här fonden är perfekt för det ändamålet eftersom att jag kan investera 1500 kr i den och få pengarna spridda på många bolag. Helt perfekt när man vill slippa många onödiga transaktionskostnader.

Jag hoppas på att förr eller senare få se en fond som är helt riktad mot cannabis och som slopar läkemedelsbolagen. Tills vidare så månadssparar jag i cannabisfonden HMMJ.


NOTIS: Sedan jag skrev det här inlägget så har jag både hunnit investera i och sälja av HMMJ. Jag insåg att jag varken ville betala avgiften eller ha innehav i amerikanska läkemedelsbolag. Därför så investerar jag nu på egen hand direkt i bolagen i sektorn som jag föredrar. Det har fungerat mycket bättre för mig. Notis skriven 12/11-17.

Länk till HMMJ på Avanza


Läs mer om att Investera i cannabis

5 thoughts on “Cannabisfonden HMMJ (ETF)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.