Fonder med låga avgifter – Sänkta kostnader

savr

Att investera i fonder kan vara ett väldigt enkelt val för den som inte har tid eller energi att lägga på börsen. Något som fått mig att hålla mig ifrån fonder är deras löpande avgifter men tack vare en ny tjänst så kan man nu investera i fonder med låga avgifter. Samma fonder fast med lägre avgifter. I et långa loppet så kan man spara in, det vill säga tjäna mer, på att sänka avgifterna.

En sak som är viktig att påpeka är att även fonder med höga avgifter kan vara riktigt bra investeringar. Blir avkastningen högre även med avgifterna borträknade så är den fonden mer värd att investera i än en fond med lägre avgift men lägre avkastning.

Det är viktigt att inte göra den tankevurpan så att man bara letar billiga fonder för att då kan man missa bättre alternativ som i längden hade blivit bättre investeringar. Med det sagt så vill man ju hålla avgifterna nere så mycket som möjligt samtidigt som man väljer en bra fond som ger hög avkastning.

Tack vare tjänsten SAVR så kan man investera i samma fonder som tidigare, fast med lägre avgifter. Ofta mellan 30-50% lägre avgifter, tänk dig hur mycket pengar det blir i längden.

I sista delen utav inlägget kan du se att skillnaderna kan betyda miljonbelopp i förlorad inkomst för dig.

Savr sänker alltså avgifterna så att du kan få mer avkastning och i slutändan tjäna mer pengar. Bolaget vill utmana andra fondleverantörer genom att konkurrera om priserna så att investerare får lägre avgifter.

Givetvis så roffar man ju åt sig en hel del kunder genom att göra det också så att man själva tjänar pengar på det hela. Jag tycker att det verkar riktigt bra att man utmanar om avgifter och tillgång så att andra aktörer skärper sig några snäpp erbjuder bättre avtal till sina kunder.

ny spacer mindre

Fonder med låga avgifter

Man investerar alltså i samma fonder fast med lägre avgifter än vanligt. Men hur fungerar det, det låter för bra för att vara sant? Man har inga dolda avgifter utan all provision återbetalas till dig förutom att du betalar 0,09 % i plattformsavgift.

Savr verksamhet regleras av Finans­inspektionen och det bästa av allt är att du har insättningsgarantin i ryggen. Det vill säga att dina pengar hos SAVR omfattas av samma säkerhet och statliga skydd som hos en storbank.

Men hur kan man då ha fonder med låga avgifter medan andra aktörer har samma fonder fast med högre avgifter? Jo det som SAVR gör är att man återbetalar hela provisionen som man får från fonderna, direkt tillbaka till dig som kund.

Alltså erbjuder man exakt samma fonder som alla andra men man tar inte ut den ersättningen som förmedlaren normalt sett skulle fått från bolaget. Så man blir en bättre mellanhand mellan dig och fondbolaget helt enkelt. Avgifterna som du slipper att betala är den stora delen av vinsten som fondförmedlaren gör på Dina investeringar.

Så du får välja själv om Du vill få tillbaka avgiften eller om du vill ge bort den till din fondförmedlare. På lång sikt så gör denna sänkning av avgiften en väsentlig skillnad på din avkastning. Pengar som annars hade ätits upp av avgifterna, det vill säga gått till din fondförmedlare, hamnar istället i din ficka och du går med mer vinst.

Fonderna förmedlas ju fortfarande av samma personer så ingenting alls ändras där, det enda som ändras är var du har dina pengar placerade vilket gör att du får betydligt lägre avgifter än hos andra aktörer. Vi kikar på vilken skillnad låga avgifter kan göra i det långa loppet i nästa del av inlägget.

spacer mindre

Stor skillnad i längden

Okej så för att jämföra vilken skillnad avgiften gör i det långa loppet, framförallt med tanke på ränta-på-ränta effekten som jag skrivit mycket om tidigare, så målar vi upp två scenarion. I bägge scenarion så är vi fondsparare som sparar långsiktigt.

I bägge fallen så börjar vi med en engångsinvestering på 500 000 kr, vi sparar i 35 år och vi får en avkastning på 7% före avgift per år. I det ena fallet har vi en fond med 3% procent i avgift och i det andra fallet har vi en fond med 1,5% i avgift.

Efter dessa 35 år så har fonden med högst avgift betalat 1 133 482 kronor i avgifter medan den andra har betalat 786 988 kr i avgifter. En smärre skillnad på 346 493 kr som du själv hade fått i vinst istället för att fondförmedlaren fått den.

I fallet med den höga avgiften så var avgiften 84.70% i förhållande till den totala avkastningen, i det andra fallet så var den 29.75%. Tänk dig vilka skillnader det blir på lång sikt och majoriteten som sparar i fonder gör ju just det under lång tid.

Vad blir då skillnaden i den totala avkastningen? Jo den fonden med högst avgift fick ihop, efter avgift det vill säga, 1 838 285 kr medan den andra med lägre avgift är värd 3 145 360 kr. Det är alltså 1 307 074 kr som du skulle ha fått men som dina fondförmedlare istället fått.

Så det handlar inte direkt om lite pengar man kan ”rädda” åt sig själv så att man själv får den avkastningen istället.

Surfa in till SAVR redan nu, öppna ett konto och se hur mycket mer Du kan tjäna!

Tack för att du läste inlägget ”Fonder med låga avgifter”!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

5 thoughts on “Fonder med låga avgifter – Sänkta kostnader

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.