Fritidshus istället för utlandssemester

På grund av Coronapandemin så ställs möjligheten för en utlandssemester i sommar helt plötsligt in. Det har fått svenskar att istället sikta på en inhemsk sommar vilket i sin tur har gjort att marknaden för fritidshus blivit allt hetare. Medelhavet byts ut mot landet av förnuftiga personer som väljer att ta det säkra före det osäkra och inte resa innan pandemin lagt sig ordentligt.

Dagens Nyheter har idag skrivit om just fritidshus och jag tycker att det är intressant att se hur Coronaviruset påverkar våra vanor och beteenden. Linda Zetterström som är kontorschef över Mäklarhusets kontor i Norrtälje säger att man tydligt märkt av en ändring:

”Vi ser en extremt stor efterfrågan på grund av coronapandemin,” ”Vi har väldigt mycket folk på visningar även om vi lägger upp visningar i olika block för att minimera eventuell smittospridning. Mycket säljs också före ordinarie visning. Det är en effekt av att många tror att man inte tror sig kunna resa i år och då vill man ha något att åka till på hemmaplan.”

Vilket är förståeligt eftersom att just Norrtäljeområdet har stått för nästan en tiondel av fritidshusförsäljningarna i landet. Närheten till Stockholm spelar säkerligen in till stor del och så även Coronaviruset.

Medan priserna på bostadsrätter och villor är i en nedåtgående trend så har priserna på fritidshusen istället gått upp. Det låga utbudet blandat med den allt högre efterfrågan gör att det blir högre konkurrens om tillgängliga objekt vilket verkar driva upp priserna.

spacer mindre

Trenden märks även hos Hemnet

På Hemnet så har man också märkt av trenden för fritidshusen. Enligt deras siffror så har man under de 19 första veckorna det här året haft sin högsta nivå av sålda fritidshus sedan 2015. Detta trots att man just nu har ett lägre antal objekt ute till försäljning än vad man brukar.

Men utbudet spelar som sagt en stor del i det stigande priset. Om man jämför hur många bostadsrätter som brukar säljas, 110 000 st, med hur många fritidshus som brukar säljas, 6000 st, så förstår man att en ökad efterfrågan spelar in stort när utbudet är så pass litet.

Möjligtvis så kan det här få flera ägare till fritidshus som står tomma att få tummen ur och lägga upp objekten till försäljning eller uthyrning. Något som vore roligt för landsbygden då det verkar finnas en hel del hus som står tomma utan att användas.

Det återstår ju att se hur länge och exakt hur mycket vi och våra vanor kommer att påverkas av den nuvarande pandemin men en hel del saker och ting lär förändras. Framförallt då våra resvanor den kommande tiden, kan jag tänka mig.

Personligen så älskar jag ju att resa men jag ser inget större problem med att avvakta med att göra det, speciellt inte när det handlar om att inte riskera att bli väldigt sjuk eller ännu värre att råka smitta andra som är mer utsatta.

Hur ser dina planer för sommaren ut nu och har du påverkats av pandemin genom till exempel inställda resor?

PS. Vill du läsa Dagens Nyheter och få pengar i fickan så bör du läsa mitt inlägg om just DN och DI: Cashback på tidningarna DI & DN – Tjäna 200 kr.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.