Konsten att lita på sina beslut

När jag var ny på börsen så satt jag och följde kurserna för mina innehav, hela tiden. Det är ett under att F5-knappen på mitt tangentbord inte gick sönder. Att sitta och stirra på kursen hela tiden ledde till stress och känslomässiga beslut, två saker som man gärna bör undvika.

Det slog mig hur pass mycket mer jag litar på mina beslut nu än tidigare när MrYield skrev om samma sak på Twitter. Att i början så satt man och uppdaterade sidan på Avanza hela tiden för att se hur det gick för innehaven.

Ett sånt beteende är inte hälsosamt i längden, eller det var i alla fall inte det för mig. Det blev mest stressigt och inte tog jag bättre beslut för att jag satt där hela tiden. Faktum är att jag tog betydligt sämre beslut, som ofta var förhastade.

Jag tror att det är väldigt vanligt, många verkar ha gått igenom samma sak, när man börjar investera. Det är samma iver efter att tjäna pengar och att ha tagit rätt beslut som får vissa investerare att bara jaga ”raketer”.

Det smått ironiska med det är att resultaten efter jakten på dessa snabba vinster och stora uppgångar ofta överskuggas av investerare som satsat långsiktigt i stabila bolag med fokus på tillväxt.

För min egen del så blev det stressigt också, men allteftersom så har jag lärt mig mer och mer att lita på mina beslut. Gör man sin efterforskning och analys av ett bolag och finner det köpvärt så ska man inte vackla bara för att kursen går ned.

Faktum är att kursen spelar mindre roll då, går den ner kan du köpa mer och går den upp kan du fortsätta köpa då också. För att inget fundamentalt har ändrats i bolaget bara för att kursen går upp eller ner.

spacer

Slöseri med tid

Att sitta och uppdatera hela tiden för att se hur kursen går tar även upp en hel del tid. Det är tid som man istället kan lägga på att läsa in sig mer i bolaget eller i andra bolag.

Men visst kan det vara lättare sagt än gjort, framförallt i början. Förmodligen så är det en sån sak som nästan alla som investerar går igenom och lär sig med tiden, vissa snabbare än andra.

Så det orsakar inte bara stress utan slösar även tid och leder i vissa fall till förhastade beslut. En kombination som i längden inte direkt bäddar väl för investerande.

Sitter man och daytradear så är det ju givetvis en annan femma än om man investerar långsiktigare. Sen så kanske det fungera bra för andra men för min egen del så började det gå mycket bättre när jag inte följde kursen dagligen förutom vid kortare trades.

Det är roligt med investerande eftersom att det är så mycket psykologi inbakat i det hela. Är man uppmärksam och rannsakar sig själv då och då så kan man komma till många viktiga insikter.

Så analysera inte bara aktierna du köper, utan analysera även ditt eget förfarande när du investerar.

Vad kan bli bättre? Vad kan bli sämre? Arbeta på det och utveckla dig själv. Över tid så lär du märka skillnad i form av bättre resultat.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

0 0 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
äldasta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Konsten att lita på sina beslut […]

trackback

[…] Konsten att lita på sina beslut […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
amazon salt and pepper shakers