Legaliseringen i Illinois rullar på

Den första januari i år så trädde legaliseringen av cannabis i den amerikanska delstaten Illinois i kraft. Ännu en delstat har tagit steget och det ser ut att gå bra hittills. En stor snackis är att tillgången inte riktigt klarar av att möta efterfrågan.

Till skillnad från i Kanada där det finns alldeles för mycket produkt så är det ont om cannabis i Illinois. Tänk om USA hade legaliserat på federal nivå redan, då skulle kanadensiska företag kunna sälja av produkt i grannlandet.

Men så är det inte och invånarna i Illinois får därför tyvärr räkna med att tillgången kommer vara knapphändig i ett par månader till. Det borde vara musik i öronen för bolag så som Curaleaf som är aktiva inom delstaten.

Efterfrågan är så pass stor att under de fem första dagarna av legaliseringen så såldes det i delstaten cannabisprodukter för över 10.8 miljoner dollar. 10.8 miljoner dollar på fem dagar.

Delstaterna Kalifornien och Oregon har hittills haft de mest lukrativa första veckorna under en legalisering i USA då man sålde cannabisprodukter för 14.6 respektive 11 miljoner dollar.

Efterfrågan finns med andra ord verkligen där och sådana här nyheter får mig att förundras över hur USA kan agera så segt i frågan. Samtidigt så är det ju ingen hemlighet att läkemedelsbolag pumpar in pengar för att hålla cannabis olagligt genom lobbyister.

Det är läge att införa det som Robin Williams skämtade om, att politiker borde ha sina sponsorers märken på kostymerna precis som racingförare har så att man vet varför de tar besluten som dem tar.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Andra aspekter av legaliseringen

Trots att många invånare i delstaten fick köa länge för att få handla cannabis så var man på gott humör och välkomnade legaliseringen. Bland annat ås poängterade man att säkerheten är väldigt viktig.

På den svarta marknaden testas produkterna inte och regleras inte, vilket gör att man inte riktigt vet vad man egentligen köper. Den faktorn anser många vara en viktig anledning till att man hellre köper testade och lagliga cannabisprodukter.

En annan intressant sak som vi kan kika på angående Illinois legalisering av rekreationellt bruk av cannabis är trafiken. Under 1 – 5 januari i år så stannade polisen 49 förare som körde under påverkan.

Det är ju väldigt vanligt att personer som är anti cannabislegaliseringar skriker högt om att situationen i trafiken skulle bli ohållbar. Något vi inte sett hända men som ändå fortsätter användas som argument mot en legalisering.

Hur såg det ut i Chicago då? Jo man tog in 49 personer som körde påverkade, förra året så tog man 48 personer för samma sak under samma period. Det talar rätt så bra för sig självt skulle jag säga.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Illinois legalisering

Det ser ut att ha börjat väldigt bra och jag håller tummarna för att det fortsätter på den vägen.

Delstaten har och kommer ha problem med att få in tillräckligt med cannabisprodukter nu i början men även det borde gå att lösa.

En annan glädjande aspekt av legaliseringen var att många kunder inte hade något emot skatterna som höjer priset. I vissa fall har priset varit det dubbla mot vad det är på gatan.

Dee Jefferies som är en frilansjournalist sade följande om just det:

“I’m going to stick with the dispensary because I’m able to tap into more specified effects of what I’m looking for,”

Förhoppningsvis så tänker fler på det sättet men jag är lite orolig för att det är något som är lätt att säga i början. Om priserna är för höga så riskerar man att misslyckas med att locka över den svarta marknaden, precis som i Kanada.

Vi får vänta och se hur det går men det är åtminstone glädjande att det har börjat väldigt bra. Förhoppningsvis så löser man problemen med tillgången av produkter.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källa / Läs Mer

0 0 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
äldasta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Legaliseringen i Illinois rullar på […]

trackback

[…] Legaliseringen i Illinois rullar på […]

trackback

[…] Legaliseringen i Illinois rullar på […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x