Lendifys Historia samt Svar på Vanliga Frågor

www.ihallandeinvest.se

Tidigare när jag har skrivit om Lendify och en resa så har det handlat om min resa med Lendify. Den här gången så är luppen helt och hållet på Sveriges största aktör på marknaden för P2P-lån. När grundades Lendify? Vad är företagets mål och hur ser deras historia ut? Det och mer får du veta i det här inlägget!

När grundades Lendify?

Lendify grundades i mars 2014 av drivna personer som har en vision om att skapa en effektiv och kundvänlig marknadsplats för lån. Det var en mjukstart och i augusti samma år så lanserade man hemsidan för att prova funktionaliteten.

Det var inte förens februari 2015 som Lendify lanserades officiellt.

Vad är målet med Lendify?

Lendify vill skapa bättre förutsättningar för personer som investerar sina pengar men också för de som söker avkastning och för de som lånar och vill ha bra villkor.

Företaget vill utöver det även runda bankerna, skära bort onödiga mellanhänder och erbjuda en modern, kundvänlig och digital plattform för att effektivisera lånemarknaden mellan privatpersoner. Allt detta med målet att förändra finansbranschen.

Vad gör Lendify?

Lendify är kort och gott en mellanhand i form av en plattform där där investerare möter låntagare på förmånliga villkor för båda parter. Företaget tillhandahåller en digital plattform för lån och sköter hela den administrativa processen, från granskning av låneansökningar och upprättande av avtal mellan låntagare och investerare, till utbetalning av lån och administrering av betalningar.

Hur tjänar Lendify Pengar?

När du investerar via Lendify så dras det en serviceavgift när du får tillbaka pengar. Avgiften beror på lånets löptid samt riskklass. Serviceavgiften dras automatiskt innan låntagarens betalning förmedlas till investerarna.

När man lånar pengar från Lendify så dras en även en förmedlingsavgift i form av en engångsbetalning motsvarande en del av lånebeloppet. Den avgiften läggs på det totala lånebeloppet som sedan avbetalas som vanligt.

Vem kan investera hos Lendify?

Det i stort sett enda kravet för att få investera via Lendify är detsamma som hos till exempel Avanza. Du behöver vara minst 18 år gammal och ha ett BankID för att kunna registrera dig.

Hur tar jag ut mina pengar?

Det går snabbt och enkelt att göra uttag från plattformen. Du går in på Mina Sidor och följer sedan instruktionerna. Att få sina pengar utbetalda är helt helt kostnadsfritt och antalet uttag är obegränsat.

På grund av hanteringstiden hos olika banker så kan det ta upp till en eller två dagar att få ut pengarna.

Behöver jag betala skatt på min avkastning?

Tyvärr så är det ju så att man behöver skatta på sin avkastning. Skönt nog så sköter Lendify hela den biten åt dig. Lendify drar automatiskt av skatten på dina ränteintäkter och rapporterar in dem till Skatteverket. Så att när det är dags för deklarertionen så finns alla dina ränteintäkter och dragen skatt förtryckt på blanketten redan.

Hur regleras Lendify?

Lendify har tillstånd från Finansinspektionen att verka som betalningsinstitut och utöver det så står hela marknaden under flera regleringar. Företaget följer internationell standard för AML (Anti Money Laundering) och följer även rutiner samt policies på plats för att motverka penningtvätt, bedrägeri och finansiering av terrorism.

Vad händer med min investering om Lendify går i konkurs?

Lendify har ett avtal och samarbetar med Lindorff som är ett kredithanteringsbolag. Om Lendify mot förmodan inte skulle kunna driva verksamheten vidare så tar Lindorrf över hanteringen av lånen. När du investerar via Lendify så har du skuldebrev upprättade gentemot respektive låntagare. Om något skulle hända Lendify finns skuldebreven kvar och administrationen övertas av Lindorff.

Hur har resan gått?

Jag hoppas att ni är nöjda med frågorna och svaren som har presenterats här. Sist men inte minst så tänkte jag ha en kort genomgång över vad som har skett sedan Lendify kom till.

Augusti 2014 – Som jag skrev tidigare så började Lendify med en mjukstart i augusti 2014.

Oktober 2014 – I oktober samma år så tog bolaget in cirka 20 miljoner kronor i kapital för att köra en ”seed” runda.

Februari 2015 – Då lanserades alltså plattformen, hemsidan och Lendifys erbjudande till investerare.

April 2016 – Här smäller det till rejält då stora investeringar i bolaget sker när flera av Sveriges ledande entreprenörer investerar ca 70 miljoner i Lendify AB.

Juni 2016 – Det här är det viktigaste skedet i bolagets historia i mina ögon. Det är nämligen här som man får tillstånd från Finansinspektionen som betalningsinstitut.

November 2016 – Plattformen tryggas via avtal med Lindorrf upp med backup tjänster som ökar säkerheten och tryggheten för alla involverade.

Januari 2017 – Direktöverföringar blir möjliga vilket gör det mycket smidigare att investera via Lendify än tidigare.

Maj 2017 – Pang i bygget säger det när institutioner investerar 200 MSEK i lån via Lendifys plattform genom en obligationsemission. Bolag som var involverade var bland annat Carnegie Investment Bank AB som agerade finansiell rådgivare och emissionsinstitut medans Roschier Advokatbyrå AB och Advokatfirman Vinge agerade som legala rådgivare.


Tack för att du läste ”Lendifys Historia plus Svar på Vanliga Frågor”! Ha en härlig söndag!

Läs mer på Lenfiys hemsida

2 thoughts on “Lendifys Historia samt Svar på Vanliga Frågor

  • Gode Gud för Aktie bloggar som sitter i händerna på sponsorer. Varje person får ju själv avgöra om det är läsarnas eller sponsorerna de hjälper

    • ”Sitter i händerna ååh sponsorer”… Du bör vara lite försiktigare med vad du kläcker ur dig, framförallt när du har 0 insikt. Jag investerade hos och presenterade Lendify långt innan vi inledde ett samarbete och de har 0 kontroll över vad jag skriver. Sticker det i dina ögon när du ser att det går bra för andras projekt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.