Oboya Horticulture Helårsrapport 2019

Idag så släpptes Oboya Horticulture Helårsrapport 2019 till marknaden och resultatet var sämre än väntat. Det fick kursen att falla till 3,24 kr för att sedan återhämta sig lite och just nu ligger den runt 3,4 kr vilket är 11% back för dagen.

Jag äger själv aktier i bolaget och jag hade nog förväntat mig en något starkare rapport än detta. Fjärde kvartalet såg bra ut jämfört med helårsbilden som inte såg vidare bra ut alls tycker jag. Det förvånar mig även att inget meddelades angående avtalet med Aureum plus att det bör finnas mer information om en fastighetsförsäljning.

Såhär såg resultatet ut för hela året:

FÖRSTA-Fjärde kvartalet (JANUARI-DeceMBER 2019)

 • Rörelsens intäkter uppgick till 497,0 (502,3) MSEK exklusive avyttrade verksamheter, en minskning med -1 procent jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 24,2 (5,4) MSEK exklusive avyttrade verksamheter.
 • Rörelseresultat (EBIT) uppgick till 3,4 (-5,8) MSEK exklusive avyttrade verksamheter. · Engångskostnader om -15,6 MSEK har belastat resultatet.
 • Rörelsemarginalen uppgick till 0,7 (-1,1) procent exklusive avyttrade verksamheter.
 • Periodens nettoresultat inklusive avvecklade verksamheter uppgick till -15,6 (-26,1) MSEK. ·
 • Resultat per aktie inklusive avvecklade verksamheter uppgick efter utspädning till -0,66 (-1,14) SEK.

Eftersom att man fokuserar mer på lönsamhet än omsättningstillväxt just nu så är resultatet inte direkt förvånande men det hade givetvis varit roligare att se ett bättre resultat.

www.ihallandeinvest.se spacer

Oboya Horticulture Helårsrapport 2019

Såhär såg resultatet för endast fjärde kvartalet ut:

FJÄRDE kvartalet (OKTOBER-DECEMBER 2019)

 • Rörelsens intäkter uppgick till 102,3 (117,1) MSEK exklusive avyttrade verksamheter, en minskning med 13 procent jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -13,1 (-7,5) MSEK exklusive avyttrade verksamheter.
 • Rörelseresultat (EBIT) uppgick till -21,1 (-9,7) MSEK exklusive avyttrade verksamheter. · Engångskostnader om -15,6 MSEK har belastat resultatet.
 • Rörelsemarginalen uppgick till -20,6 (-8,3) procent exklusive avyttrade verksamheter.
 • Periodens nettoresultat inklusive avvecklade verksamheter uppgick till -29,1 (-18,9) MSEK. ·
 • Resultat per aktie inklusive avvecklade verksamheter uppgick efter utspädning till -1,14 (-0,83) SEK.

Ett klart sämre rörelseresultat men som Robert Wu, VD för Oboya Horticulture, påpekar så tyngs det av engångskostnader. Nu gäller det att bolaget arbetar hårt med att ställa om från omsättningstillväxt till lönsamhet och att man visar bra resultat i nästa rapport.

Tills dess så finns det en del triggers som kan få liv i kursen, till exempel avyttring av en fastighet till eller mer detaljer om avtal och flera avtal för den delen.

Bolagets framtida mål och utsikter är oförändrade och satsningen på att ha 1000 MSEK i omsättning år 2022 står kvar. Just det undrar jag över eftersom att man arbetar med att ställa om från omsättningstillväxt till lönsamhet.

·”Oboya Horticultures strategi och fokus för kommande år är att uppnå uthållig lönsamhet i verksamheten. Styrelsen har inom ramen för detta beslutat att skjuta fram Oboya Horticultures omsättningsmål om 1 000 MSEK till år 2022. Bolagets övriga finansiella mål gäller oförändrat, inklusive nettomarginal 5–7 procent. · Oboya Horticultures orderingång och efterfrågan är fortsatt positiv på samtliga marknader.  Bolaget bedömer man kommer att visa en positiv resultatutveckling kommande år.”

Jag behåller mina aktier i bolaget och ser detta som ett mindre avbräck i vad jag fortfarande tror kommer att bli en imponerande resa för Oboya Horticulture.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.