Sverige är ett land byggt på föreningsverksamhet. Nästan alla svenskar har fått en av sina tidigaste
kontakter med vuxenvärlden när de börjat spela fotboll, ishockey, handboll, basket eller någon av
alla andra idrotter som utövas på idrottsplatser och i gympasalar runtom i landet.
Även många av oss som varken blev fotbollsproffs eller OS-medaljörer tycker i efterhand att det var väl spenderad tid, inte minst för sammanhållningen, men också för att vardagsmotion är något man har nytta av hela livet. Men som ekonomisk investering är ungdomsidrottande sällan någon vinstlott.
Tvärtom kostar det i regel pengar utan att ge någon ekonomisk avkastning. Så när juniorlaget ska åka på cupresor eller träningsläger finns det ingen kassakista att ta pengarna ifrån. I bästa fall lite kommunala bidrag, men de täcker sällan mer än lokal och matchdräkter. Medlemsavgifterna är inte heller någon stor tillgång i lagkassan.
Att be spelarnas föräldrar om pengar är inte heller populärt. En del familjer har dessutom inte möjlighet att betala flera tusen för att sonen eller dottern ska få åka på träningsläger med kompisarna.
Hur gör man då? Man tjänar sina egna pengar. Flera företag erbjuder idrottsföreningar och skolklasser olika typer av försäljningssamarbeten. Det vanligaste upplägget är att ungdomarna säljer företagets varor mot provision på den egna orten. DelikatessKungen är ett av dem. De säljer bl a belgiska handgjorda chokladpraliner, en prisbelönt engelsk cheddarost och en ekologisk extra jungfruolivolja av utvalda oliver från Sicilien.
Klubbens spelare väljer själva hur de vill lägga upp försäljningen, i sociala medier eller i bostadsområden, bland privatpersoner eller företag, en kort, intensiv kampanj eller en mer utdragen. Först tar de upp beställningar och sedan levererar de varorna till kunderna samtidigt som de tar betalt. På det sättet behöver ingen ligga ut med pengar.
Och det fungerar! Många träningsläger och klassresor har finansierats genom denna försäljning. Många kommer också tillbaka nästa år för att göra en ny försäljning, lite klokare och mer erfarna, och det är ju så allt framgångsrikt entreprenörskap börjar. Man testar något, förfinar metoderna och kämpar på. Många av oss kommer inte igång med det förrän som vuxna, men kan man knäcka koden redan i skolåldern är det antagligen värt mer än kunskaper om hur man slår den perfekta hörnan, den hårdaste smashen, springer snabbast eller hoppar högst.
Disclaimer: Texten är ej skriven av mig.