Person-till-Person-Lån – Investera utan banken

DittLan

Person-till-Person-Lån är någonting som jag skrivit en hel del om här på bloggen. Oftast så kallas det ju för P2P-lån, från engelskans peer-to-peer. I det här inlägget så tänker jag gå igenom vad det är, varför det blivit så stort och hur man kan investera i just denna slags lån på ett enkelt sätt.

Kärt barn har många namn och som jag nämnde i inledningen utav inlägget så kan Person-till-Person-Lån även kallas för P2P-Lån eller peer-to-peer-lending. Vad du än vill kalla det så innebär det att en privatperson lånar ut pengar till en annan privatperson.

Personen som lånade ut får sedan ränta samt amorteringen tillbaka på lånet om låntagaren betalar av det i tid enligt plan. Som tur är för oss i Sverige så har vi ju flera duktiga instanser och myndigheter, till exempel inkasso och kronofogden, som arbetar hårt med att lån skall återbetalas.

Det är minst sagt en fördel för den som vill investera i lån till privatpersoner inom Sverige. Men vad innebär Person-till-Person-Lån mer exakt? Finns det en stor marknad för det? Var kan man investera i dessa lån? Allt detta tänker jag gå igenom här nedanför så att du får svar på alla frågorna kring det.

Här nedanför har jag listat frågor och svar som förhoppningsvis förklarar saken ännu bättre plus att jag kikar lite på beräkningar kring hur pass stor marknaden för P2P-lån är och väntas bli i framtiden. För mig så känns det rätt så uppenbart att det blir allt vanligare att investera på detta sätt.

DittLån.se kan du läsa mer om att låna pengar.

ny spacer mindre

Vad är ett Person-till-Person-Lån?

Ett Person-till-Person-Lån eller P2P-lån är ett lån direkt mellan två privatpersoner utan en bank som mellanhand. Det betyder att personen som lånar ut pengar får räntan och amorteringen som låntagaren betalar av enligt avtal. Istället för banken så används oftast en plattform som knyter ihop långivaren(investeraren) och låntagaren.

Var kan jag investera i Person-till-Person-Lån?

Det finns många olika hemsidor där man kan investera i Person-till-Person-Lån. På den här hemsidan hittar du flera sådana plattformar listade. Du kan bland annat kika in följande inlägg:

Vad finns det för för/nack-delar med Person-till-Person-Lån?

Fördelen för dig som investerare är att du får räntan och amorteringen, du blir i princip banken och du kan alltså tjäna pengar på att låna ut pengar. Det är bland annat ett alternativ till börsen då man slipper börsens svängningar utan får ett jämn kassaflöde istället.

Ett par nackdelar är att plattformen som förmedlar lånen kanske tar ut en hög avgift, det vill säga äter upp din vinst. Man måste också skatta 30% på vinsten som man gör. Plus att om en person ingår i skuldsanering så har jag svårt att tro att lånet fullföljs.

ny spacer mindre

Person-till-Person-Lån allt vanligare

Lån mellan privatpersoner blir allt vanligare och vanligare. Det märks tydligt när man kollar på hur snabbt marknaden för dessa lån växer och hur pass mycket pengar det är som omsätts.

Redan år 2018 så beräknades den enligt Prnewswire vara värd runt 15 miljarder dollar. Samtidigt så väntas den att växa med 19% per år vilket betyder att redan vid år 2024 så kommer den att vara värd runt 44 miljarder dollar.

Det är onekligen imponerande siffror och det handlar alltså om en hel del pengar! Samtidigt så vill jag påpeka att jag har sett många olika beräkningar på marknadens värde och jag har svårt att avgöra vem som ligger närmast sanningen.

En sak är dock säker och det är att det finns mycket pengar inom denna sektor och det tyder på goda möjligheter för investerare. I takt med att fler och fler tröttnar på bankernas avgifter och krångliga upplägg så söker sig fler och fler till alternativa lösningar.

Till exempel så är Person-till-Person-Lån väldigt vanliga bland studenter som föredrar lägre räntekostnader och det faktum att man lånar ifrån en person istället för att låna ifrån en institution.

’En annan hemsida som jag kikar på föreslår att enligt deras beräkningar så bör marknaden för P2P-lån ha värderats till 34.16 miljarder dollar år 2018 och att den väntas växa till 589 miljarder dollar år 2025. En tillväxt med över 50% CAGR, det vill säga genomsnittlig årlig tillväxttakt.

På gång på riktigt

Personligen så tror jag verkligen att lån direkt mellan privatpersoner verkligen är på uppgång. När börsen skakar till så kraftigt som den gjort nu så söker sig många till alternativ som känns säkrare, där skulle jag säga att P2P-lån passar som handen i handsken.

Använder man rätt plattform, tänker igenom parametrarna som man lånar ut efter och sprider sina risker så kan man sänka risken och ändå få till en hygglig avkastning. Vill du lära och läsa mer om ämnet så är du varmt välkommen till Facebook-gruppen om just ämnet person-till-person-lån. Jag hoppas att du fann inlägget informativt, har du några frågor så är du varmt välkommen att kommentera och fråga på!

Tack för att du läste inlägget och ha en härlig dag!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

2 thoughts on “Person-till-Person-Lån – Investera utan banken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.