Privatlån som kostar mindre

LSB


De flesta lån kan vara en del av en balanserad ekonomi så länge som man budgeterar med återbetalningarna och förstår hur mycket lånet kommer att kosta i slutändan. Det finns flera olika anledningar till varför man vill låna och det finns även många olika lån att välja mellan. En del lån har bättre villkor och är billigare än andr
a.

Privatlån kallas även för konsumtionslån eller blancolån och är inte öronmärkt för någonting som exempelvis bolån och billån är. Det går att använda privatlån till vad man vill och det behövs inte heller någon säkerhet för lånet i form av en bostad, bil, båt eller någon annan materiell tillgång.

Olika banker har olika räntor på sina privatlån och räntesatsen kan skilja sig mycket åt beroende på vilket företag eller institution man lånar av. Det finns inte någon allmän reglering för den effektiva räntan.

Snabblån och krediter från olika företag brukar ha mycket höga räntor, medan privatlån från banker i regel har lägre räntor. Banker brukar ställa högre krav på sina låntagare och kan därför ha lägre räntor.

Privatlån med garanterad ränta

För att vara säker på att du får ett privatlån med låg ränta kan du välja ett lån med räntegaranti. Banker som exempelvis Lån och Spar Bank (LSB) erbjuder sådana lån till privatpersoner som vill låna upp till 500 000 kronor. Räntegarantin innebär att det är den lägsta räntan på marknaden för den typen av lån med samma villkor.

Låntagare som har ett existerande lån från LSB kan jämföra på marknaden om det finns ett likadant lån för samma belopp och samma låneperiod. Om man har ett privatlån på exempelvis 250 000 kronor med 10 års återbetalning hos LSB, så måste det jämförande lånet se likadant ut och det får inte vara en del av en tidsbegränsad kampanj.

Har det lägre ränta än LSB:s lån så kan låntagaren vända sig till LSB för att åberopa räntegarantin. Banken matchar då den andra bankens ränta och ger även 10 räntepunkter i rabatt som ett tack för att kunden stannar kvar hos dem.


Utan säkerhet betyder inte utan inkomst

Privatlån som inte kräver någon säkerhet betyder inte att banken inte gör några kontroller innan de beviljar lånen. Låntagaren måste alltid vara myndig, ha fast inkomst och bedömas ha en god återbetalningsförmåga.

I de flesta fall innebär det att personen inte har några registrerade betalningsanmärkningar, men det finns företag och vissa banker som tillåter äldre betalningsanmärkningar. Den typen av lån brukar ha höga räntor och de är särskilt höga när man inte betalar tillbaka i tid.

I nästan alla fall man bättre ränta på lånet om man har en välskött privatekonomi, eftersom det ger en viss garanti att banken inte kommer att stå utan sina pengar för att återbetalningarna inte sköts.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen