Ser du som villaägare över att sänka dina boendekostnader?

modulhus

Just nu är det många villaägare som ser över sina boendekostnader. Elräkningen är det som står för den största prisökningen. Men kostnadsökningarna slår brett från drivmedelspriser, höjda räntor och inflation på varor som syns bland annat på matpriserna.

Levnadskostnaderna för en genomsnittsfamilj som bor i villa förväntas öka rekordmycket i år. De husägare vars hus värms upp med biobränslen som pellets och fjärrvärme har däremot lägre elförbrukning, men även villaägare som bor i nybyggda hus som ofta är mer välisolerade har ofta något lägre uppvärmningskostnader. Det finns pengar att spara genom att byta uppvärmning av ditt hem.

Hyr ut attefallshuset och generera en extra inkomst

Utöver att försöka spara in på boendekostnaderna, så kan ett annat alternativ vara att öka värdet på boningshuset eller att öka inkomsten. Ett väldigt populärt alternativ för att få ökade intäkter är att du som villaägare kan utnyttja möjligheten att uppföra ett bygglovsfritt attefallshus på 30 kvm på tomten. 

Du kan sedan få passiv inkomst genom att man hyr ut attefallshuset till hyresgäster vilket brukar generera en extra inkomst i snitt på 6000-12 000 extra kronor per månad. En annan fördel med ett attefallshus på tomten är att det även ofta höjer värdet på din fastighet.

I takt med att reporäntan höjs av Riksbanken så blir bostadsmarknaden allt försiktigare och det i sin tur får bolånen att bli dyrare så allt fler kan bli intresserade av att hyra än att köpa eget boende. Den trenden kan man ta vara på om man har ett tillgängligt attefallshus att hyra ut.

På så sätt blir det en väldigt fin passiv inkomst och en investering som betalar av sig själv över tid. En viktig sak att ha i åtanke är att attefallshuset endast får byggas på en tomt där det redan finns ett eller tvåbostadshus

Fördelar med ett attefallshus

  • Ett attefallshus ger 30 kvm extra utrymme på tomten helt utan bygglov. Med sina 30 kvadratmeter så är ett attefallshus större än en friggebod.
  • Kan bli barnens första boende då bor man i storstad med väldigt dyra huspriser så ens barn kan ha svårt att få ihop pengar till eget boende. Då kan man istället låta dem bo i sitt egna attefallshus på tomten. På så sätt kan det vara en väldigt smidig och enkel lösning. Har man inte barn så kan man alltid använda det som ett gästhus, eller hyra ut det.
  • Ett nyckelfärdigt attefallshus går snabbt att montera och ska du flytta kan du även ta med dig till attefallshus.

Går du i tankarna att få in extra inkomst, eller bara mer boyta på din tom?

Besök gärna Modulhus.se och designa ditt egna hus i Husbyggaren till ett fastpris så du slipper oväntade utgifter. Modulhus erbjuder totalentreprenad och tar hand om hela vägen från bygglov till att du har ett färdigt boende. Alla hus är vinterbonade och lämpar sig som åretruntboende.

Den största fördelen utöver kvalitéten är att ett nyckelfärdigt attefallshus är hur otroligt enkelt och smidigt som helst för dig som husköpare.

Tips: Energisparguide som villaägare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.