Aurora Cannabis avlistas från NYSE?

Det har varit på gång ett tag med tanke på hur kursens utveckling har sett ut. Så fort kursen gick under 1 dollar så kom möjligheten att Aurora Cannabis avlistas från NYSE på tal. Detta eftersom att aktierna på den börsen måste vara värda minst 1 dollar styck.

Cannabisbolagen har haft det tufft ekonomiskt på senare tid och det har verkligen märkts av. Aurora Cannabis har haft svårt att fullfölja sina lån och bolaget är i en ordentlig kris. Bolaget har fortfarande över 13 000 stycken ägare via Avanza trots att det går rakt utför för bolaget.

New York Stock Exchange har krav på alla bolag som skall få listas och handlas där. Ett av dessa krav är att kursen per aktie inte får understiga 1 dollar under en viss period. Nu när Aurora Cannabis kurs har gått så pass lågt så kommer den därför möjligtvis att tas bort ifrån NYSE och inte handlas där längre.

Det betyder inte att bolaget går i konkurs eller att det inte kommer att gå att handla i längre, men det betyder ett stort volymtapp i handeln och färre institutioner som investerar i bolaget om bolaget avlistas från NYSE.

För att ett bolag skall tas bort från NYSE så måste aktiekursen ligga under 1 dollar i 30 dagar i sträck. Wealthnewswire förklarar läget på följande sätt:

”Both major stock exchanges–Nasdaq and the New York Stock Exchange (NYSE)–require listed stocks to maintain a trading price of $1 or more. If a company trades for less than $1 per share for 30 consecutive trading days, as Webvan and Salon have, the process of delisting begins.”

Även om vi inte är där riktigt än så ser det svårt, eller omöjligt, ut för bolaget att vända utvecklingen åt rätt håll i tid enligt mig.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Aurora Cannabis avlistas från NYSE?

Det finns åtgärder som bolaget kan ta till, så som en aktiesplit och andra liknande metoder. Samtidigt så finns ju chansen att kursen skulle studsa upp över 1 dollar igen och då är problemet löst tills vidare.

Men varningen över avlistningen kan skynda på processen om det är så att många investerare ger upp eller väljer att sälja sina aktier av olika anledningar så kommer kursen fortsätta att tryckas ned.

Jag vet heller inte om NYSE kommer att ha överseende med sådana här nivåer på kurserna på grund av Coronaviruset. Kanske har man lite mer förståelse för att bolagets kurs dalat under den börsslakt som vi ser världen över.

Har man inte det och det hela slutar med att Aurora Cannabis avlistas från NYSE så skulle det vara ett hårt slag för bolaget tror jag, då man skulle få ännu svårare att bland annat ta in kapital för att hålla bolaget flytande.

Förhoppningsvis så lyckas man lösa det så att bolaget slipper tas bort från den stora börsen NYSE. För mig personligen så spelar det ingen vidare roll då jag inte äger aktier i bolaget och inte har gjort det på väldigt länge.

Men det vore en väldigt tråkig signal och utveckling för cannabismarknaden att få ett bolag bortplockat från NYSE. Samtidigt så, man har ju verkligen själva skapat situationen som man sitter i. Att expandera så pass aggressivt som man gjort har visat sig bli kostsamt när det blev svårt att leva på potential istället för faktiska resultat.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Aggressiv expansion

Många personer har kritiserat Aurora Cannabis under en väldigt lång tid för deras sätt att göra affärer på. Många förvärv köptes till väldigt höga kostnader och man har nästan alltid spätt ut med nya aktier när man gjort förvärv. Något som urvattnat aktieägarnas värde samtidigt som man fått svårare att sälja av aktier för att lösa lån.

Inte bara det utan även lånen har finansierats med aktier, så att personerna som skulle tjäna bra med pengar på att Aurora Cannabis konkar har själva aktier som de kan sälja av för att hålla kursen nere.

Expansionen har kostat och ett tag såg det ut som att Aurora Cannabis skulle bli det ledande cannabisbolaget inom sektorn. Men nu liknar man snarare Icarus som flög för nära solen och brände sig.

Analytikern Michael Lavery hos Piper Sandler har sagt följande om situationen med Auroras lån:

“We project a $200 million cash deficit in the interim, which may prove difficult to finance in this capital environment,”

Det ser alltså mörkt ut för bolaget fortfarande men än så är hoppet inte ute. Men även om bolaget lyckas avyttra och sälja så att man klarar sina lån, hur mycket har man då kvar att arbeta vidare med? Deras VD avgick ju för inte så längesen och det om något var ett varningstecken.

Michael Singer som är ställföreträdande VD har inte ett roligt jobb att göra med att försöka lösa bolagets framtid. Hur det går återstår att se och vi får avvakta och se om Aurora Cannabis avlistas från NYSE eller inte. Just nu så ser det tyvärr ut att bli så.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.