Aurora Cannabis – Bolagspresentation

Aurora Cannabis är ett kanadensiskt cannabisbolag som siktade högt men som ser ut att falla väldigt hårt. I skrivande stund så dras bolaget med enorma finansiella problem då har man har lån att återbetala samtidigt som man inte är lönsamma och det är ingen vidare bra ekvation.

Aurora Cannabis har varit med i cannabisindustrin ett tag nu och man var tidiga tydliga med att man siktade högt. Målet var att expandera både nationellt och globalt så snabbt som möjligt och att på så sätt få in en fot i varje marknad för att kunna tjäna stora pengar världen över.

Som bekant så går ju allting inte riktigt som tänkt och den som gapar efter mycket kan tappa hela stycket. Hade man varit försiktigare och arbetat smartare så tror jag att man absolut kunde ha varit det största bolaget inom cannabissektorn just nu. Istället så hotas man av konkurs eller massiva avyttringar och nedskrivningar.

En intressant notis är att Aurora Cannabis är ett av svenska investerares mesta ägda utländska bolag. Bara igenom Avanza så är det över 12-13 000 personer som äger aktien.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Marknaden

Cannabismarknaden var för 1 till 2 år sedan väldigt het och det kastades enorma summor pengar på bolag som gav sig in i leken. Det var också alldeles för lätt för bolagen att låna stora summor pengar med få säkerheter samtidigt som värderingarna sköt i höjden.

Resultatet blev en slags bubbla som sprack och sedan dess så har investerarna hållit hårt i pengarna. Detsamma gäller långivarna som inte bara inte ger ut fler lån hur som helst, utan som även vill ha in sina redan utgivna lån som bolagen passade på att ta när kurserna stod högt.

Sedan marknaden blev mer försiktig så har en även blivit farligare för bolagen som inte har en skötsam ekonomi. Nu när man inte längre kan leva på endast potential så gäller det att visa resultat och där har Aurora Cannabis inte riktigt lyckats hittills.

Men allting går i cykler och jag är helt övertygad om att på lång sikt så är denna situation bara sund för marknaden. Det går inte att ha en industri med enorma värderingar som är byggda på i princip bara potential och inget annat, om man nu inte heter Elon Musk det vill säga.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Bolagets verksamhet

Aurora Cannabis arbetar med cannabis på alla möjliga slags sätt. Man odlar cannabis, man skördar den, förfinar den, extraherar oljor ur den, utvinner CBD och forskar på plantan och mycket, mycket mer.

Tack vare att man har köpt upp bolag som varit specialiserade på olika saker så har man verkligen haft goda möjligheter att göra något bra utav det hela.

Bolaget producerar och säljer produkter ämnade både för den medicinska marknaden och marknaden för rekreationellt bruk. På deras hemsida så kan man läsa en hel del information om bolagets verksamhet i deras Investor Presentation.

Man siktar bland annat, som så många andra bolag inom sektorn, på att få ned kostnadpå odlingen. I en förra kvartalsrapporten så rapporterade man en odlingskostnad på endast 0.8 amerikanska dollar per gram, det är väldigt lite!

Men som jag nämnde tidigare så dras man tyvärr med enorma finansiella problem just nu och det ser väldigt mörkt ut för bolaget. Något som jag bland annat skrivit om flera gånger tidigare. Bolaget hotas också av en möjlig avlistning från NYSE, New York Stock Exchange, då bolagets aktiekurs fallit under 1 amerikansk dollar.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Slutord Aurora Cannabis

Aurora Cannabis var en gång i tiden ett väldigt spännande och framåt cannabisbolag som verkligen hade världen up for the grabs. Men så blev det inte och som läget ser ut just nu så hade jag inte rört i bolaget med en tång. Eller som vissa brukar säga, jag skulle inte ens köpa det bolaget med någon annans pengar.

Vem vet om bolaget kan repa sig och återhämta sig i framtiden? Det är inte omöjligt även om det ser väldigt svårt ut och framtiden får förtälja vad som skall ske. Personligen så kikar jag på bolagets utveckling från sidlinjen medans jag fortsätter att följa marknaden.

Du kan kika in fler inlägg om Aurora Cannabis och cannabismarknaden som jag skrivit här:

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.