Aurora Cannabis faller på enorma nedskrivningar

Det en gång nästan marknadsledande cannabisbolaget Aurora Cannabis lämnade sin senaste kvartalsrapport efter stängning igår. Marknaden verkade ha haft höga förväntningar på rapporten men resultatet blev nog inte som väntat då bolaget tvingats göra enorma nedskrivningar.

Innan börsens stängning igår så hade bolagets kurs handlats upp med nästan 16% för dagen till 7.32 USD. Just nu innan öppning så ligger kursen istället på 6.12 USD, en minskning med 16.3%.

Rapporten verkar alltså inte direkt ha imponerat på marknaden och det är inte svårt att förstå var skon klämmer. Intäkterna hade minskat med 5% och försäljningen tappat ett par % den också men det är inte därför som kursen rasat.

Det stora problemet i rapporten är följande mening:

”Finally, the Company recognized a non-cash write-down of goodwill and intangible assets of $1.6 billion.”

1.6 miljarder dollar. Det är inte lite pengar det inte och bolagets marknadsvärde har tagit rejält med stryk på grund av nedskrivningarna.

Tyvärr så var det ju mer eller mindre väntat att bolaget skulle behöva göra något drastiskt för att försöka styra upp ekonomin men jag vet inte om någon räknat med detta.

Aurora Cannabis är i dagsläget värt 834.67 miljoner USD, En spottstyver jämfört med vad det var värderat till vid sin högsta punkt någonsin och tyvärr så verkar faran inte vara över ännu.

Bolaget har ju tyvärr som bekant problem med finanserna på grund av dyra lån och bristande intäkter och lönsamhet. Något som man fortfarande kämpar med att ordna upp vilket dessa enorma nedskrivningar tyder på.

Det återstår att se exakt hur mycket kursen kommer att tappa idag men det ser inte vidare positivt ut för bolaget just nu.

Den nuvarande kursen för Aurora Cannabis hade motsvarat cirka 0.5 dollar per aktie innan den split man gjorde.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Finns det hopp trots enorma nedskrivningar?

Hopp finns det väl alltid men skulle jag vilja äga ett bolag enbart på hoppet om att man lyckas vända skutan? Nej verkligen inte. Tyvärr lär Aurora Cannabis dras med finansiella svårigheter en bra tid framöver och då finns det garanterat bättre bolag att placera pengarna i.

Dock så var inte allting i rapporten enbart negativt även om nedskrivningarna givetvis är ett gigantiskt mörkt moln på himmelen.

Produktionen ser ut att ha ökat bra då man i rapporten meddelar att:

”Production volume in Q4 2020 was 44,406 kilograms, a 23% increase from the prior quarter, contributing to a 27% decrease in cash cost to produce per gram of dried cannabis sold1 quarter over quarter.”

23% mer produktion och 27% lägre produktionskostnad är inte fy skam men långtifrån tillräckligt för att få läget att se bra ut.

Rapporten har inte rubbat min inställning till Aurora Cannabis utan snarare bara bekräftat den. Bolaget lyckas inte skapa värde för sina investerare och det är således ingen bra affär att investera i aktien.

Aurora Cannabis har sedan start spätt ut aktievärdet kontinuerligt och satsat för hårt på att växa istället för att bli lönsamma i tid.

Hur bolaget klarar sig härifrån återstår att se men en sak är säker och det är att bolaget tagit en ordentlig törn och att det Aurora vi ser idag är långt, långt ifrån det Aurora vi såg för ett år sedan, tyvärr.

Källor: prnewswire.com och finance.yahoo.com

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.