Aurora Cannabis Köper CanniMed Therapeutics

Nu är det officiellt och klart: Aurora Cannabis Köper CanniMed Therapeutics. Det började med krig men slutade på ett vänligare sätt. Priset för CMED ser ut att hamna på 1.1 miljarder dollar. Sektorns hittills största uppköp har gett mycket publicitet för marknaden men var CMED verkligen värda så pass mycket pengar?

Jag skulle vilja säga både ja och nej. På lång sikt så tror jag att det här kan komma att visa sig vara en bra affär. På kort sikt så känns det som att man köpt CMED till överpris.

Det finns egentligen en primär anledning till att köpa CMED. Olja. CBD-olja till patienter. Det är vad CMED är bäst på och man har flera produkter som redan är ute på marknaden.

Inte bara det utan i april 2017 så påbörjade man bygget av en ny fabrik. Produktionskapaciteten är planerad till 12 miljoner 60 ml flaskor med olja. Kostnaden för byggnaden estimeras till ca 10.5 miljoner dollar och beräknas ta tjugo månader att färdigställa.

Flaskorna säljs för 129, 149 eller 169 dollar styck i Kanada. Då ska man också komma ihåg att både Aurora och CMED har och hade licenser för att sälja sina produkter utomlands.

När fabriken är i full fart så kan man räkna med ca 1.8 miljarder dollar i intäkter om flaskorna säljs i Kanada. Det är inte lite pengar. Det är heller inte omöjligt att man kan sälja oljan för ett högre pris i Europa genom några av sina många filialer i stil med Pedanios.

Helt plötsligt så ser affären inte ut att vara så tokig som den kan ha verkat vid första anblick. Långsiktigt är det en guldgruva men kortsiktigt så får man räkna med utspädning av aktierna. Beroende på hur många som väljer vad, läs mer om det längre ned, så kommer 72 till 84 miljoner nya aktier att skapas i Aurora.

Men och det här är ett stort Men tycker jag. Varför började man inte bygga sin egen fabrik och kunde man ha köpt andra företag för att få mer för pengarna?

Givetvis så är det inte ”bara” att bygga en egen fabrik. CMED har god erfarenhet, redan etablerade produkter och en del patent som absolut är värda pengar. Men för summan som man köpte CMED för kunde man väl lika väl ha köpt ett par andra bolag? Inte omöjligt.

Med det sagt så litar jag på Auroras team, jag tror att man har rätt så bra koll på vad man gör och varför man gör det. Den globala expansionen som vi ser är aggressiv och företaget kan verka övervärderat nu men ser man på det långsiktigt så kommer man passera dessa nivåer så småningom.

Jag håller fast vid min synpunkt från tidigare inlägg om affären. Kortsiktigt så kan aktiekursen ta stryk av det här men långsiktigt så tror jag att det gynnar bolaget.

Det är inte bara olja som man får. CMED hade även 17 000 registrerade patienter, en solklar boost för Aurora. CMED hade även två anläggningar där man odlar cannabis. Mängderna är inte stora men allting hjälper.

När Aurora Sky är färdigt och odlingen har kommit igång ordentligt plus att fabriken för oljan blir färdig så är man väl positionerade för den medicinska marknaden.

Det är absolut en vågad affär och frågan om man inte kunnat göra det här billigare på egen hand kvarstår. Samtidigt så får man komma ihåg att man fått bort en konkurrent från marknaden och utökat sin knowledge base med mer expertis.

Vill man, som Aurora:s VD Cam säger, sig bli störst så behöver man kunna mycket om det mesta. Att bli världsledande inom marknaden för olja kan bli oerhört lukrativt, men det gäller att ta vara på potentialen också.

Hur det går härifrån? Vi får vänta och se. Aurora stängde på minus -5,48% igår och det är inte omöjligt att vi ser fortsatt nedgång på grund av affären. Samtidigt så ska man komma ihåg att bolaget fått extra publicitet vilket i sin tur kan öka volymen och locka till sig nya investerare.

Vad händer med mina aktier i CMED?

Uppenbarligen så kommer man att kunna välja hur man vill göra. Jag är osäker på om aktieägare via svenska handelsdepåer kan göra det. Men aktieägare i Kanada kommer att få välja mellan att få 3.4 aktier i Aurora per aktie i CMED eller färre aktier i Aurora per aktier i CMED plus pengar i handen.

Mestadels kommer dock att få klara sig utan pengar i handen eftersom att man suttit ett tak på 140 miljoner dollar för det alternativet.

För Auroras del så blev slutpriset per aktie 79% dyrare än vad deras initiala bud låg på.

Källor / Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.