Aurora vill köpa MedReleaf i sektorns största affär hittills

Aurora är inte rädda för att göra väsen av sig. Man har stått för det största uppköpet någonsin inom sektorn och man verkar inte vara nöjda med det. Nu har man ställt in siktet på företaget MedReleaf. Om affären går igenom så slår den tidigare affären med råge.

Aurora Cannabis Inc (ACB) köpte tidigare upp rivalen CanniMed. Man försökte först göra det genom att rätt och slätt köpa up majoriteten av aktierna i bolaget men fick sedan backa tillbaka och sätta sig vid förhandlingsbordet.

Resultatet blev den kanske mest utdragna men framförallt dyraste affären inom hela cannabissektorn. Många röster höjdes angående att priset var långt över värdet och många kritiserar ACB för att späda ut sina aktier för mycket.

Det var det och nu är nu. Nu har man nämligen ställt in siktet på MedReleaf (LEAF) och man vill köpa upp bolaget för hiskeliga 3.2 miljarder Kanadensiska dollar.

Om köpet går igenom så kommer man att ha färdigfinansierat produktionskapacitet på 570 000 kilo cannabis per år. Inga små summor men det gäller att bygga klart växthusen också.

Det finns många fördelar med köpet då bolagen tillsammans skulle bli väldigt stort. Men får man verkligen det man betalar för? Hade det inte varit billigare att bygga likvärdiga fabriker och liknande på egen hand?

Som vi såg med CanniMed så är ACB redo att punga ut stora summor för vad man vill ha, men det som oroar mig är att man ibland betalar en krona för att köpa en femtioöring. Inte bara det utan man späder även ut sina aktier ännu mer.

För varje aktie som ägs i LEAF så ska man få 3.575 aktier i ACB istället. Eftersom att transaktionen värderas till 3.2 miljarder dollar Kanadensiska dollar så betyder det att man värderar LEAF-aktierna till ca 29.44 dollar vilket ger en premium på 34%.

För att affären ska gå igenom så behöver minst 2 tredjedelar av aktieägarna i LEAF acceptera erbjudandet och det ska avgöras på en bolagsstämma.

Precis som med uppköpet av CanniMed så tror jag att det här kommer att kunna bli positivt på lång sikt men att det på kort sikt betyder att ACB:s aktiekurs dalar. Bolaget har redan fått kritik för att spä ut sina aktier för mycket och det här hjälper verkligen inte mot den kritiken. Jag börjar själv undra över när ACB tänker sluta skapa fler och fler aktier?

Just nu så expanderar man på aktieägarnas bekostnad, köper man inte hela tiden fler aktier så tappar de man redan har köpt i värde i takt med fler och fler utspädningar. Innan affären så har ACB ca 564 miljoner aktier. MedReleaf har ca 101 miljoner aktier så det skapas alltså ungefär 361.5 miljoner aktier i ACB vilket leder till att man i slutändan har nästan 925 miljoner aktier totalt. En oerhört stor utspädning.

Det återstår att se om affären går igenom, vilket den förmodligen kommer att göra då det på lång sikt torde vara positivt för bolagen att slå sig samman.

ACB verkar ha lärt sig tidigare affärer och försökte nu inte med en hostile takeover utan kom med ett erbjudande om uppköp direkt till ledningen. Det betyder att den här transaktionen inte kommer att dra ut på tiden så som det gjorde när man skulle köpa CanniMed.

Affären är ett stort och våghalsigt drag som ökar på ACB:s potential något enormt men som också ökar riskerna då det blir väldigt mycket att integrera men som framförallt späder ut aktien väldigt mycket.

Man satsar väldigt, väldigt aggressivt på att bli störst och om allting vill sig väl så har man goda möjligheter att bli just det. Det gäller bara att man inte fäller krokben för sig själva på vägen dit genom att köpa upp mer än man kan hantera.

Det återstår att se hur det blir med det hela men oavsett vad så är Aurora Cannabis intentioner väldigt klara: Vi ska bli störst.

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.