Aurora Nordic siktar in sig på Skandinavien

Aurora expanderar för fulla muggar, det är ingen nyhet för någon som följer cannabismarknaden. För ett par veckor sedan släpptes en nyhet som vissa har missat, nämligen att man siktat in sig på Skandinavien. Det gör man genom bolaget Aurora Nordic. Jag är lika imponerad av deras ambitioner som jag är oroad över utspädningen av antalet aktier.

Canopy Growth Corp har påbörjat ett stort bygge i Danmark för att etablera sig i Skandinavien. Inte långt efter den nyheten så släppte Aurora information om sitt projekt som går under namnet Aurora Nordic.

Aurora slog ihop sig med företaget Alfred Pedersen & Son (APS), ett danskt företag som odlar tomater. Tillsammans så skapade man Aurora Nordic där Aurora äger 51% av bolaget.

APS har totalt växthus på ytor som överskrider 279 000 kvadratmeter och man skeppar dagligen produkter som uppstiger till 100 000 kg. Att man redan gör det talar för att man har god erfarenhet av hur sofistikerad infrastruktur behöver fungera. Med andra ord, en lovande partner inom dessa sammanhang!

food-healthy-vegetables-village

Företaget är placerat i Odense i Danmark. Man har planer på att bygga en fabrik på cirka 93 000 kvadratmeter. Bygget sköts av ALPS, Aurora Larssen Projects Ltd, ett kanadensiskt företag som man köpte upp under slutet på 2017.

Bygget är tänkt att likna Auroras flaggskeppsprojekt Aurora Sky. Man räknar med att kunna producera runt 120 000 kilo cannabis per år. I takt med att vissa delar av byggnaden blir färdiga så börjar man odla, målet är att först få färdigt en yta på cirka 19 000 kvadratmeter.

Den första delen på 19 000 kvadratmeter beräknas vara färdig under tredje kvartalet 2018.

APS fick sin licens för att kultivera cannabis från Lægemiddelstyrelsen, Danmarks Medicinska Institut, den 1:a januari 2018. Man har alltså redan det man behöver för att fullfölja jobbet, det enda som saknas är själva produktionskapaciteten.

Genom sitt dotterbolag Pedanios GmbH så har man inte bara tillgång till en av Europas största distributörer av cannabis utan man fick också nyligen en licens för medicinsk cannabis i Italien. Man är alltså väl positionerade för att ta en del av kakan i Europa.

Aurora Nordic ska fokusera på marknaderna som består av Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island. Alla är inte helt öppna ännu men det finns hopp även för eftersläntrande Sverige.

skandinavien

När grannländerna börjar skörda positiva effekter av legaliseringar, avkriminaliseringar eller medicinsk cannabis så borde inte ens våra politiker kunna blunda särskilt länge till.

När Aurora Nordic ökar kapaciteten så kommer överflödig cannabis att skickas vidare till andra länder inom EU med hjälp av Pedanios.

Terry Booth, VD för Aurora Cannabis Inc, sade följande om projektet:

”This is a huge next step for Aurora, establishing us as the leading cannabis company in Europe, a market of well over 400 million people, dramatically accelerating our international expansion,” han fortsatte med ”We are already the leading exporter to and distributor of medical cannabis in Germany, and now have the largest funded capacity footprint in the rapidly-growing European market, in which only a handful of licensed cannabis companies are currently able to operate.”

Potentialen är stor och möjligheterna likaså. Men det gäller att ta vara på all potential också. Det är en sak att planera ett projekt men en helt annan att fullfölja det. Som vi vet så expanderar Aurora aggressivt världen över och i partnern APS så har man verkligen goda möjligheter till att lära sig oerhört mycket om hur man ska bygga upp sitt system.

Det återstår som sagt att se vad de blir av det hela men faller det hela väl ut så har man en rejäl fot inne på den Europeiska och framförallt Skandinaviska marknaden. En värdig utmanare till Canopy Growth Corps megaprojekt i Danmark? Återstår att se!

Läs Mer / Källa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.