Aurora övervärderat jämfört med Canopy

Cannabismarknadens giganter är just nu Aurora Cannabis Inc och Canopy Growth Corp, åtminstone om man ser till marknadsvärdet. Börjar man däremot att jämföra fundamenta så inser man rätt så snabbt att just nu så har Canopy kommit betydligt längre än Aurora.

Skulle jag köpa endera bolag idag så skulle jag köpa Canopy Growth Corp utan att fundera två gånger över saken.

Förra kvartalet så producerade Canopy cirka 8 miljoner gram cannabis medan Aurora producerade 1.2 miljoner gram cannabis. En rätt så markant skillnad i produktionskapacitet.

Det är sant att Aurora bygger sitt Aurora Sky, väldigt stort växthus, men bygget har försenats en del samtidigt som Canopy också bygger väldigt mycket.

Canopy å andra sidan har redan två väldigt stora byggen finansierade, färdigbyggda och med fullständiga licenser.

Lägg därtill att Canopy har cirka 60% fler patienter för medicinsk cannabis samt att man ökar antalet patienter snabbare än vad Aurora har eller gör just nu.

Siffrorna finns tillgängliga i vardera bolags kvartalsrapporter så det är bara att börja jämföra. Rätt så snabbt så inser man, eller gjorde jag åtminstone, att Aurora fortfarande är övervärderat.

Genom sina många uppköp, vissa bättre andra mindre bra, så har man spätt ut aktierna grovt. Vissa investerare tänker fel och ser bara på priset per aktie: ”8$ är ju billigare än 30$” men det är en tankevurpa. Det gäller att kika på marknadsvärdet och på vad för underliggande fundamenta som bolagen har.

Har man köpt in sig runt december och nu sitter på rätt så röda aktier i Aurora så kan det vara lika bra att behålla. Tror man på bolaget på lång sikt så får man härda ut om man inte vill ta förlusten.

Aurora har god potential men man kan inte bara köpa tillväxt hela tiden utan man måste börja växa organiskt också. Det börjar verkligen att bli upp till bevis för Aurora som kan få det tufft om legaliseringen träder i kraft när det är planerat.

Står man där utan särskilt mycket produkt att sälja så kommer värdet med största sannolikhet att justeras grovt när man ser andra bolag sälja sin produkt.

Jag ser just nu Aurora som en krydda i portföljen, ett förhoppningsbolag, som med mycket tur och hårt arbete verkligen kan bli marknadsledande. Samtidigt så ser jag deras värdering som ohållbar och jag förväntar mig en korrektion i värdet.

När den kommer är svårt att säga, man kan tycka att den redan borde ha skett. Men vid legaliseringen om den genomförs enligt plan så lär det visas tydligt hur olika bolagen ligger i utvecklingen. Om inte annat så lär det bli väldigt tydligt vid kvartalsrapporterna efter legaliseringen.

På lång sikt kan det bli bra men jag blir förvånad om inte Aurora värderas ned eller att Canopy värderas upp innan årets slut. Att bolagen har snarlika marknadsvärden är för mig oförståeligt när man kikar på underliggande faktorer.

Tack för att du läste ”Aurora övervärderat jämfört med Canopy”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.