Överflöd av cannabis i Kanada

Det finns ett överflöd av cannabis i Kanada där produkten läggs på högar i varuhus. Tillverkarna verkar ha överskattat efterfrågan sedan legaliseringen.

I slutet på augusti så uppgick mängden cannabis till cirka 400 ton. Det sägs vara tillräckligt för att tillgodose landets behov under två och ett halvt år.

En inte så liten felberäkning, kanske hade man hoppats på att exportera mera utomlands?

Samtidigt så pågår en prispress mellan den legala och illegala marknaden som slåss för att ta åt sig delar av marknaden. Frågan är var det egentliga problemen ligger?

Matt Bottomley är analyst hos Cannaccord Genuity och han säger bland annat att;

“There is a huge surplus of cannabis just for domestic demand,”

Vad beror det på? Felräkningar? För höga priser? För låg kvalitet? Sämre än förväntade avtal utomlands? Eller är det den svarta marknaden som stör?

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Cannabis i Kanada läggs på lager

Canopy Growth Corp säger sig ha skördat cirka 40 000 kg och samtidigt skrivit ned sina tillgångar med 12 miljoner dollar under perioden juli till och med september.

Aurora Cannabis skördade över 41 000 kg cannabis. Enligt Cannabis Benchmarks som analyserar data kring marknaden så hade endera bolagens skörd räckt för att mätta marknaden i dagsläget.

Den svarta marknaden slåss hårt för att behålla sin andel av marknaden och när bolagen producerar för mycket så kan det resultera i prispress.

Det fick Cronos Group erfara då man i september sålde för 3.58 CAD per gram, en tredjedel så mycket som man sålde för i början utav året.

En skrämmande jämförelse är att den lagliga, rekreationsbruk och medicinskt, cannabismarknaden uppgick till 1.9 miljarder dollar i Kanada. Den svarta marknaden? 2.3 miljarder dollar enligt estimeringar.

“Since legalisation, there really haven’t been enough outlets for interested consumers to get products,”

Det sade Al Foreman som är Chief investment officer hos Tuatara Capital.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Regeringen måste bättra sig

Åtgärder behövs för att kunna konkurrera ut den svarta marknaden, den försvinner inte bara av sig själv. Dels så behövs det fler sälj och köp-kanaler för kunder att kunna få tag på cannabis.

Det behövs även satsas hårdare på att hitta och gripa aktörer på svarta marknaden. Det är lagligt nu, dags att anpassa sig till det. Åtgärderna som krävs är många men förhoppningsvis så kan Kanada ta itu med de hela på ett bra sätt.

Samtidigt så är det nu som cannabisbolag med låga produktionskostnader kan prispressa och utmana sina konkurrenter. Bolag med nätverk utomlands lär se över sina möjligheter att exportera mer cannabis.

Tack för att du läste!

Källa / Läs Mer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.