Cannabisförsäljningen i Colorado ökar

För femte året i rad så ser cannabisförsäljningen i delstaten Colorado i USA ut att öka. Sedan apoteken började att sälja cannabis för rekreationsbruk så har försäljningen ökat varje år.

Det är imponerande att se hur den lagliga marknaden i en delstat kan fortsätta att växa år efter år. För mig så är det en tydlig signal som sänds, gör man det rätt så kan man verkligen konkurrera ut den svarta marknaden.

Men inte bara det, utan dessa siffror visar även vilka stora pengar det finns i cannabisindustrin. Att legalisera och reglera så att dessa pengar kommer in i skattekistan istället för till kriminella borde vara en no-brainer.

1 januari 2014 så påbörjades den legala försäljningen av cannabis för rekreationsbruk i Colorado.

Delstatens organ för att hålla koll på skatteintäkter har beräknat att i endast oktober så såldes det cannabis för över 150 miljoner dollar, i Colorado.

Cirka 29 miljoner kom ifrån medicinsk cananbis medan cirka 121 miljoner dollar kom från rekreationsmarknaden.

Det är alltså inga småsummor som det handlar om. Utvecklingen går även stick i stäv med utvecklingen på andra håll där cannabisförsäljningen minskat.

Till och med oktober i år så hade delstaten sålt cannabis för cirka 1.46 miljarder dollar. Detta i en delstat med cirka 5.5 miljoner invånare. Förra året så sålde man cannabis för 1.54 miljarder dollar.

Rekordet från 2018 bör alltså med enkelhet slås detta år och därmed säkra femte året i rad som cannabisförsäljningen ökar i delstaten. Här är en graf över utvecklingen från Colorado Department of Revenue.

Välbehövliga skattepengar

Så man kan alltså med ett enda svep göra flera stora förändringar i samhället. Genom att legalisera cannabis så kan man få loss massor med resurser för polisen och platser i häkten samt fängelser.

Man ger sjuka tillgång till naturlig medicin som om och om igen bevisats vara effektiv mot väldigt många åkommor, utan att orsaka samma biverkningar som andra mediciner.

Skatteintäkterna från en legalisering skulle kunna gå till vård, skola och äldreomsorg. Välbehövliga skattepengar i till exempel Sverige där allting verkar gå åt helskotta.

Inte bara det utan man drar även undan mattan för kriminella gäng som försörjer sig på cannabisförsäljning. Plus att man skulle skapa en helt ny industri med massor med jobbmöjligheter.

Så vad är det som hindrar våra politiker? Våra duktiga folkvalda politiker som verkligen verkar kunniga och kompetenta… Förmodligen så är det pengar ifrån läkemedelsbolag och okunskap som står i vägen.

Sverige är ett av få länder som fortfarande krampaktigt kämpar för att rättfärdiga sin nolltolerans mot droger i samhället, samtidigt som vi gladeligen super oss redlösa på helgerna.

Resultat av det blir? Eskalerande gängkrig. Människor som dör i överdoser. Möjliga skatteintäkter som går till kriminella istället för till staten. Vi förlorar jobbmöjligheter. Sjuka människor som inte får rätt medicin.

Det är skamligt att Sverige är så bakåtsträvande i frågan, nu när en legalisering möjligtvis skulle hjälpa samhället mer än någonsin. Skärpning svenska politiker, skärpning.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Tack för att du läste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.