Cannabislegalisering vs Shutdown i Texas

Coronaepidemin slår hårt inte bara mot vår hälsa utan även mot ekonomin på flera håll i världen. Delstaten Texas i USA väntas få det kärvt framöver vilket kan få ledare i delstaten att leta efter alternativa vägar till skatteintäkter. Röster höjs nu för att man skall passa på att legalisera cannabis i Texas, som ett steg i att rädda ekonomin.

”When our state is facing an unprecedented economic downturn we have to look at alternatives,”

Så sade Heather Fazio hos Texans for Responsible Marijuana Policy och jag personligen tror att hon har en väldigt bra poäng i det hon säger. Vi har ju sett klart och tydligt att när delstater legaliserar cannabisbruk för vuxna så börjar skatteintäkterna att rulla in i takt med att försäljningen ökar och ökar.

Inte bara det utan det skapar även en ny industri som tidigare skötts illegalt och därmed inte inbringat skattepengar. Heather menar på att delstaten skulle kunna tjäna in hela 1 miljard dollar i beskattning på försäljning av cannabis och cannabisprodukter.

Pengar som onekligen behövs just nu för att finansiera utbildning, hälsovård och sociala insatser. Jag vet inte om det faktiskt skulle handla om så mycket pengar i början av en legalisering i Texas men det är inte omöjligt att delstaten med sina 29 miljoner invånare faktiskt skulle kunna nå dit så småningom.

Hon får också medhåll från flera andra personer, bland annat från Dr. Mike Sadler som är ekonomist på UT Texas, The University of Texas at Austin. Han instämmer i att en legalisering skulle ge goda chanser till att förbättra och stärka ekonomin men att det inte är någon garanti att det lyckas.

spacer mindre Cannabis och Coronaviruset

Goda chanser men ingen garanti

Jag måste säga att jag instämmer med honom också angående det faktum att en legalisering i sig inte är någon garanti för särskilt mycket alls, utan att det hela givetvis beror på hur det sköts.

Kanada till exempel har inte riktigt lyckats så bra med att konkurrera ut den illegala marknaden som jag och säkerligen många andra hade hoppats på. Dr. Mike Sadler tar upp Kalifornien som ett exempel på att en legalisering inte alltid lyckas så väl som man tänkt sig då skatteintäkterna inte nått upp till nivåerna man hoppats på.

Sadler sade bland annat följande om det:

”It seems to be very much dependent on how you go about doing this and what taxes and regulations you put in place,”

Fast med det sagt så tror jag att en legalisering fortfarande är bättre än att hålla cannabis olagligt. Allt handlar inte om pengar utan en stor anledning till att man bör legalisera cannabis är för att ge sjuka rätt till att bruka en naturlig medicin vars läkande egenskaper bevisats om och om igen.

Heather Fazio hoppas att frågan skall få mer fokus nu och menar även på att lagmakare från både demokraterna och republikanerna hanterar frågan just nu. Jag kan tänka mig att politikerna ser över många olika möjligheter och scenarion för att försöka motverka de negativa effekterna av nedstängning och karantäner.

Oavsett om vi får se Texas legalisera på grund av Coronavirusets effekter på samhället eller inte så hoppas jag att man tids nog tar tag i saken och faktiskt legaliserar cannabis. Det känns just nu faktiskt endast som en tidsfråga med tanke på hur många andra delstater som redan tagit steget och börjat visa upp resultat.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källa / Läs Mer

2 thoughts on “Cannabislegalisering vs Shutdown i Texas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.