Förvånansvärt få som äger Canopy Growth Corp

En sak som förundrar mig på cannabismarknaden är hur många som äger Aurora Cannabis Inc jämfört med hur många som äger Canopy Growth Corp och Aphria Inc. Siffrorna som presenteras kommer endast från Avanza och kan vara lite missvisande men ger ändå en bra bild över spridningen.

Svenska investerare som väljer att spekulera i cannabisaktier verkar riskbenägna. Jag har ju skrivit mycket om att Aurora Cannabis är bolaget som expanderar aggressivt och som har mycket potential men också hög risk.

Canopy Growth Corp däremot har varit med mycket längre och verkligen hunnit etablera sig som en jätte på marknaden. Enligt en artikel på Cantechletter så förutspås Canopy roffa åt sig cirka 20% av marknaden för rekreationellt bruk av cannabis. (Källa: Cantechletter)

Bolagen med starkast fundamenta just nu är i mitt tycke främst Aphria och Canopy Growth Corp. Aphria för att man redan visar ett positivt resultat i kvartalsrapporterna, för att man har låg produktionskostnad och för att man köpte Nuuvera för att expandera globalt. Canopy för att man är etablerade och har en god produktionskapacitet med starka investerare och avtal i ryggen.

Avanza så kan man ju se hur många personer som äger respektive aktie. Här är en lista med hur många ägare olika bolag har hos Avanza(det är inte alla bolag i storleksordning utan endast sex utvalda bolag):

 1. 12 315 – Aurora Cannabis
 2. 7 179 – Canopy Growth Corp
 3. 2 561 – Aphria Inc
 4. 1 158 – Supreme Pharmaceuticals
 5. 464 – Hydropothecary Corp
 6. 251 – Radient Technologies

Aurora Cannabis leder onekligen och jag förmodar att majoriteten av köparna köpt in sig nyligen. Bolaget har länge varit övervärderat om man jämför fundamenta med marknadsvärdet kontra övriga bolag. Men, potentialen är enorm och man satsar stenhårt på att bli marknadsledande.

Efter köpet av CanniMed och tack vare samarbetet med Radient Technologies så är Aurora Cannabis väl positionerade för att bli ledande inom den lukrativa sektorn med oljor och extrakt. Man håller också på att bygga flera stora anläggningar och man har bland annat bildat Aurora Nordic som jag skrivit om tidigare. (Länk: Aurora Nordic)

Men om legaliseringen sker i juli 2018 så kommer man inte att ha så mycket cannabis redo till försäljning. Istället så räknar man med att 2019 kunna börja leverera ordentligt. Det betyder att investerarna som köper Aurora förhoppningsvis håller aktien långsiktigt.

Auroras potential är som sagt väldigt stor just nu och tar man vara på den så kan man utan tvekan utmana eller till och med ta över tronen från Canopy Growth Corp, men det blir inte utan kamp.

Canopy Growth Corp har utan tvekan störst produktionskapacitet just nu och man bygger fortfarande mer. Man satsar också globalt och har bland annat börjat bygga en massiv fabrik i Danmark. Det är tyvärr svårt att hitta några exakta siffror kring nuvarande och kommande kapacitet så jag säger hellre för lite än för mycket.

Jag misstänker att många, likt jag själv tidigare, väntar på ett köpläge för att ta plats i Canopy Growth Corp. Det gjorde jag bra länge och såg aktien gå från cirka 12 dollar till 19 innan jag slutligen köpte in mig. Sedan dess så har den fått ihop 35% avkastning, det var givetvis mer än innan dipen.

För mig så är ingen cannabisportfölj komplett utan Aphria, Aurora och Canopy. Därför så är det lite förvånande hur många som köper Aurora jämfört med övriga bolag. Mycket beror säkerligen på hur mycket publicitet Aurora fick tack vare affären med CanniMed men också på grund av aktiepriset.

Det gäller att man inte stirrar sig blind på aktiepriset för det är inte det som avgör om en aktie är billig eller dyr. Det man ska kika på är värdet och fundamenta, samt framtida potential i en sådan här tillväxtmarknad. Aurora expanderar väldigt hårt men späder också ut väldigt mycket.

Dels tack vare att kursen är hög relativt till fundamenta så är det gynnsamt att genomföra köp genom att sälja aktier i bolaget istället för att använda sin kassa.

Aphria och Hydropothecary Corp slåss om att ha lägst produktionskostnad per gram. En fight som Hydropothecary Corp leder just nu. Lyckas man få upp sin kapacitet ännu mer och samtidigt behålla sin låga produktionskostnad så kan man prispressa hårdare jämfört med övriga bolag när tillgången möter efterfrågan. Det kan bli väldigt värdefullt längre fram.

När jag handlar så väger jag risken mot den potentiella rewarden. Aphria och Canopy ser jag som lägre risk än Aurora just nu men möjligtvis så kan Aurora generera en större reward om alla satsningar faller väl ut. Aphria är idag värderat till cirka hälften av Aurora och Canopy:s marknadsvärden.

Så har du köpt Aurora men inte övriga bolag så skulle jag råda dig att läsa på om fler bolag. Det är verkligen inte bara Aurora som har potential på marknaden och andra bolag har idag starkare fundamenta. Ska man hålla långsiktigt så är det givetvis inte lika intressant att kika på dagens fundamenta men det är inte en nackdel att ha en stark och god grund att bygga på.

Här hittar du alla inlägg om cannabismarknaden på bloggen

10 thoughts on “Förvånansvärt få som äger Canopy Growth Corp

 • Tittar man på sektorn som helhet så kan man inte låta bli att lägga märke till den stora H&S-formationen som håller på att bildas. Får vi en sättning till i marknaden så är vi nog på en god väg till färdigställandet av formationen och då får vi se betydligt lägre kurser = gyllene köptillfälle.

  Fortsätter däremot kurserna uppåt med kraft och vi får högre-högsta så blir det desto trevligare.

  Vad tror du?

  • Jag tror att man ska vara långsiktig och fylla på i dipperna då det blir köplägen. Legaliseringen närmar sig med stormsteg och nya marknader öppnas hela tiden, potentialen i den här tillväxtmarknaden är enorm men absolut inte riskfri.
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

 • Hej. Nu undrar om det är nåt vårt att köpa in sig för 10 000 kr i 3 fonder. Tex i Aurora Cannabis. Canopy
  Growth Corp och Aphria Inc? 10 000 i varje fond? Eller är det för stor risk?

  • Hej Seija! För det första så är det aktier och inte fonder. För det andra så är det helt upp till dig vilken risk du vill ta så det vågar inte jag svara på åt dig. Ska du vara långsiktig så tror jag att det är bra investeringar om du har is i magen och kan hålla aktierna i minst ett år.
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

   • Tack för svaret. Ja, så litet vet jag alltså att det inte är fonder utan aktier. Okej, nu vet jag. Jag har tänkt att investera på längre sikt. De 30 000 som jag tänkt investera nu i början kan jag tänka mig att det kan vara högre risk på. Sedan får jag ju se hur det går.
    Mvh: Seija Juuti

    • Så lite så. Toppen! Ett tips är att inte investera allting på en gång utan att dela upp dina köp på fler tillfällen. På så sätt kan du visserligen missa uppgång men då har du även kapital redo om det skulle bli en större sättning i kurserna.
     Med vänlig hälsning,
     Stefan

 • Tack för svar. Jag är inte säker på hur jag ska läsa din veckorapport från 18/2. Jag förstår inte riktigt hur jag ska tolka siffrorna tex: siffrorna som står på raden om Aurora Cannabis. Jag ska ta reda på hur eller har du lust att tala om för mig vad siffrorna betyder?

  Seija

   • Hej igen. Jag förstår att det som står med rött med minus framför betyder att aktien gått gått ner. Vill du förklara de 3 sista siffrorna på raden Aurora Cannabis Inc marknadsvärde: 9125 med svart avkastning:94,32 med grönt och avkastning:4429 i grönt. Vad är det för valuta det handlar om?
    Mvh: Seija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.