Hoppfullare toner kring USA och en eventuell legalisering

Tonläget i USA blir bara positivare och positivare för varje delstat som legaliserar medicinsk cannabis. Pressen ökar mer och mer på den federala regeringen att slutligen agera i frågan. Det känns enligt många hoppfullare än någonsin tidigare.

En ny studie som genomförts i fem delstater i USA där man har avkriminaliserat cannabis så kom man fram till följande slutsats:

”Our analysis did not find any increase in the prevalence of youth cannabis use during the observation period.” (Källa: Ncbi.nlm.nih.gov)

En stark signal om att en avkriminalisering inte leder till ökat bruk bland unga vilket många cannabismotståndare påstår. Delstaterna reformerade sina cannabislagar olika år men delstaten som haft det längst av alla i studien var Massachusetts avkriminaliserade cannabis redan 2008.

Samtidigt så frågar sig en skribent hos The Washington Post om USA har nått ´the tipping point´ i frågan om medicinsk cannabis?  Det verkar ju nästan så när vi nu ser fler och fler högt uppsatta politiker uttala sig positivt i frågan.

Man ska heller inte glömma att legaliseringen i Kanada garanterat har fått många i USA att få upp ögonen för förändringen som är på gång. När Kanada börjar skörda, no pun intended, alla positiva effekter av legaliseringen så lär det öka pressen ytterligare på USA:s federala regering.

Jeff Sessions som inrikesminister eller inte, det finns hopp för den gröna revolutionen i USA. Trump är inte rädd för att provocera eller att göra okonventionella saker så om folket klart markerar att man vill ha cannabis legaliserat så kanske han är personen som kan få igenom det.

Han har ju tidigare sagt att han står fast vid att delstaterna själva ska få bestämma och om delstaterna ökar pressen kring problematiken med att det är olagligt federalt så kanske han får tummen ur.

Om vi dagdrömmer lite och säger att alla delstater i USA har legaliserat medicinsk cannabis och avkriminaliserat rekreationsbruk, kan den federala regeringen verkligen hålla kvar vid förbudet då? Då lär det bli mer uppenbart än någonsin att styrande personer springer företagens ärenden, främst läkemedelsbolag i den här frågan.

En legalisering i USA vore väldigt positivt för bolagen i Kanada som då skulle kunna expandera in där med stort försprång. Att ha produktionen, logistiken och allt annat runtomkring färdigt redan vid legaliseringen borde logiskt sett vara en fördel om så sker i USA.

Vi får helt enkelt hålla tummarna och hoppas på att legaliseringsrörelsen kommer i mål i USA inom en snar framtid. Men även om det vore positivt för bolagen i Kanada så är det ingenting emot hur det skulle påverka redan befintliga cannabisbolag i USA.

Det kanske inte vore så illa att hålla ett par långsiktiga innehav i USA som man kan hoppas på få sig en rejäl boost vid en eventuell federal legalisering. Samtidigt så är det tyvärr inget som lär hända inom kort men med tanke på hur pass mycket positivare tonläget är just nu så kan man ju inte annat än att låta sig själv hoppas lite.

Här är en bild över vilka år som delstaterna reformerade sina lagar kring medicinsk cannabis. MML står för medical marijuana law.

Det är fortfarande en hel del vita rutor tyvärr men med tanke på att sju stycken har reformerat lagarna sedan bara 2016 så kan det fyllas upp snabbt om utvecklingen fortsätter i samma takt.

Jeff Sessions försökte faktiskt till och med slå ned mot cannabisen i januari i år. Han ville få rättssystemet att gå på den federala regeringens linje och lagföra alla användare trots lokala delstaters lagar.

Det var en stor varning som tack och lov faktiskt blev en positiv sak för cannabislegaliseringen. Hans försök ledde till att Senatorerna Elizabeth Warren och Cory Gardner introducerade ett lagförslag som skulle ge delstaterna överhanden mot den federala regeringen i frågan om cannabis.

Om lagförslaget går igenom så kommer alltså delstaterna själva få bestämma i frågan utan att behöva oroa sig för att den federala regeringen ska lägga näsan i blöt. Det bästa av allt? Trump har uttalat sig positivt om att stödja lagförslaget.

Det är enormt positivt men jag undrar om det verkligen kommer att fungera rent praktiskt. Tullen i USA lär förmodligen fortfarande beslagta cannabis och bolag i Kanada lär inte kunna exportera dit. Dock så är det ju ett enormt bra steg på vägen då det skulle öka pressen på den federala regeringen ännu mer.

Hur det än blir så känns det hoppfullt just nu och jag ska snart börja snegla på en del bolag där.

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.