Justin Trudeau VS Konservativa Medlemmar i Senaten

Kanadas premiärminister Justin Trudeau är bombsäker och övertygad att hans lagförslag C-45 om att legalisera cannabis ska klubbas igenom. Tyvärr så finns det också en hel del konservativa medlemmar i senaten som gör sitt bästa för att inte få igenom den nya lagen.

I juni så ska den tredje och, förhoppningsvis, sista omröstningen kring lagförslaget C-45 ske. Röstas förslaget igenom och godkänns så kommer cannabis inom 2-3 månader efter det att vara tillgängligt och lagligt att köpa.

Det finns tyvärr gott om motståndare mot förslaget som hellre ser att det röstas ned för att omformuleras eller till och med helt rivs upp och slängs bort.

Konservativa medlemmar i senaten hotar med att försena eller att helt och hållet slå ned lagförslaget. Ett utskott i senaten har till och med rekommenderat ett års försening av lagförslaget vilket naturligtvis inte skulle vara särskilt positivt för cannabisaktierna.

Det finns ett stort orosmoln för lagförslaget. Om konservativa delar av senaten försenar lagförslaget tillräckligt länge så kan i teorin en konservativ regering vinna nästa val för att sedan skrota lagförslaget helt och hållet.

Premiärminister Justin Trudeau tänker inte låta sig ändras eller flyttas av motståndet. Han är fast besluten att cannabis ska bli lagligt i sommar. Det vore ett stort bakslag om det inte blir så eftersom att hans regering gått till val på frågan om cannabis.

Harvest One Cannabis

Det finns också röster inom hans eget liberala party om att se över lagförslaget så att det blir gjort på rätt sätt. Till exempel Lillian Dyck har en stol i senaten och för inhemska människors talan. Hon säger att inhemska samhällen redan har enorma problem med drogmissbruk och att man på vissa håll och kanter behöver få ut mer och bättre information om cannabis innan en legalisering sker

Men det är lite väl hårt att vilja försena förslaget för att få ut mer information. Cannabis är inte direkt en ny produkt och det finns redan oerhört mycket information tillgänglig kring ämnet, tyvärr även massor med desinformation.

Det stora hotet är att konservativa personer lyckas förhala förslaget och att en konservativ regering väljs vid valet i Kanada 2019. Det skulle kunna få förödande följder för lagförslaget.

Men. Lagförslaget klarade sig igenom andra röstningen i senaten utan att man hade alla sina medlemmar på plats för att rösta. När det är dags för tredje och sista, den avgörande, röstningen så kommer Justin Trudeau säkerligen kräva att alla som möjligtvis kan rösta ja närvarar.

Det finns en liten risk att lagförslaget skjuts upp men jag skulle bli oerhört förvånad om så faktiskt sker. Det skulle sätta regeringen i en väldigt jobbig sits och det skulle framförallt betyda att man går emot folkets begäran. Efter allt så är det ju folket som har röstat fram en regering just för att legaliseringen ska träda i kraft.

Det kommer att svänga hårt på marknaden fram tills omröstningen och marknaden kommer att präglas av osäkerhet. Det gäller att följa nyheterna, informationsflöden och att antingen sitta still i båten eller att sälja av i rätt läge.

Jag själv kommer att behålla mina innehav och sätter min tro till att premiärministern får igenom förslaget. Men det är mycket önsketänkande också då jag givetvis inte är objektiv i frågan.

Källor / Läs Mer

6 thoughts on “Justin Trudeau VS Konservativa Medlemmar i Senaten

 • Hej igen. Nu vet jag inte hur jag ska göra? Ska jag börja investera i cannabisläkemedel innan eller efter legaliseringen, om den blir av. Det är inte så stora summor jag kommer att investera. Har du nåt tips?
  MVH Seija Juuti.

  • Hej Seija, det handlar helt och hållet om hur pass mycket risk du är villig att ta. Om du investerar innan så är det mer risk men går det igenom så kommer du att tjäna mer på det. Så det är helt upp till dig faktiskt.
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

 • Jag tror det går igenom utan problem, det vore fint med lite nedåt turbulens nu mellan valet och nästa löneutbetalning.

 • Hej. Tack för svar. Jag kan riskera en del, för att eventuellt vinna tillbaka något mer senare. Jag ska bestämma nästa vecka hur mycket jag ska investera. Sedan får jag hoppas att det går åt rätt håll.

  MVH Seija Juuti

  • Hej, det låter som en bra idé. Jag tror att långsiktighet är det viktigaste inom den här sektorn. Sen så kan du ju också dela upp ditt kapital och investera hälften långsiktigt för att vänta med den andra halvan.
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.