Kommer Legaliseringen att Försenas? Inte om Trudeau får bestämma

Bill C-45 är just nu på tapeten i Kanada då senaten nu har legaliseringens öde i sina händer. Premiärminister Justin Trudeau gick till val med löftet att få igenom legaliseringen och man har arbetat hårt för att det ska bli så. Dock så finns det fortfarande frågetecken kring genomförandet och vissa delstater kan behöva 8-12 veckor extra för att hinna förbereda sig.

Det handlar alltså inte om att försöka blockera själva legaliseringen utan det handlar om tid att förbereda sig. En legalisering gör man inte bara hur som helst och det är väldigt viktigt att det går bra.

Lyckas man genomföra den på ett bra sätt så sänder det positiva signaler till övriga världen men klantar man till det så får nejsägare vatten på kvarnen.

Lagförslaget är endast inne på sin andra granskning i Röda Kammaren i Kanadas senat. Efter det så kommer den även att behöva granskas av ett utskott innan den skickas tillbaka för en andra granskning och mer debatt i kammaren.

Det kan ta lång tid och för att senaten ska hinna godkänna förslaget med tillräckligt med tid kvar för regeringen att få igenom legaliseringen i juli så måste senaten godkänna den innan slutet av maj. Det ser tyvärr inte ut att hända.

Det är heller inte omöjligt att förslaget ändras och uppdateras vilket betyder att det kommer att ta fler veckor att få det hela färdigt.

Men Trudeau agerar för att hinna få det färdigt i tid. Han har skickat fyra ministrar till senaten för att hjälpa till med och därmed snabba upp processen. Förhoppningsvis så kan det ge en bra effekt och skynda på byråkratins sega hjul.

Trudeau är övertygad om att lagförslaget ska hinna bli färdigt i tid, så är även hans kollegor. “We are confident that we are on track” sade Justitieminister Jody Wilson-Raybould . “I am confident that we will be in a place for the legalization of cannabis, July of 2018, and that a responsible process for implementation of the act will continue thereafter.”

Även om legaliseringen sker i utsatt tid så får man räkna med att företagen också behöver tid på att komma igång. Hälsoministern Ginette Petitpas Taylor uttalade sig och sade följande ”Companies and local governments that are developing rules for retail sales of the drug probably need eight to 12 weeks after any legislation passes to get ready through steps such as shipping out the product, The government has been working for about a year to ensure an orderly and responsible transition, The passing of Bill C-45 will be a milestone in Canadian history.”

Det här kan onekligen skaka om marknaden då osäkerheten kan avskräcka kortsiktiga investerare. Igår såg vi ju en fin studs uppåt efter en lång tids nedgång men man ska inte ropa hej riktigt än.

Som jag förstått det så är det inget snack huruvida legaliseringen ska bli av eller inte utan bara om det blir i juli eller inte. Vi får hoppas att byråkratin arbetar snabbt för att få igenom det här välbehövliga lagförslaget. Jag tror dock, med betoning på tror, att det här inte kommer att försenas utan att det kommer att bli av i tid.

Att ta ifrån kriminella en marknad på 7 miljarder dollar och samtidigt spara in pengar och tid för poliser är så mycket win-win det bara kan bli och det bör inte en enda dag för sent i onödan. En vacker dag kanske även styrande i Sverige inser det…

Källor / Läs Mer:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.