Medicinsk Cannabis i Florida

Medicinsk cannabis blev lagligt i Florida redan 2016 när delstaten hade en omröstning i frågan. 70% röstade Ja till medicinsk cannabis och så blev det. Utvecklingen sedan dess har gått trögt men nu börjar det rulla på. 1400 doktorer har skrivit ut recept till 91 000 personer i Florida och det blir fler för varje vecka.

Ungefär ett och ett halvt år efter omröstningen och lagändringen så har industrin börjat vakna till liv. Anledningen till fördröjningen? Byråkrati.

Även om medicinsk cannabis blev laglig 2016 så har andra regleringar och lagar ställt till problem för entreprenörer som velat ge sig in i marknaden. Nu när det äntligen har lossnat och alla pusselbitar börjat hamna på plats så får man in cirka 5400 nya ansökningar om medicinsk cannabis i veckan. (Källa: Floridahealth.gov)

Tiden för att få sitt tillstånd har också kortats ned till bara två veckor så att patienter ska få sin medicin så snart som möjligt.

Det här är viktigt att kolla på just för att det visar på den möjliga fördröjningen mellan att beslutet tas till att det faktiskt implementerats ordentligt. Just USA är ju lite speciellt eftersom att där kan det vara lagligt på statlig nivå men olagligt på federal nivå vilket ofta leder till fördröjningar och krångel.

I januari så köpte ju iAnthus Capital Holdings upp företaget GrowHealthy för cirka 47 miljoner dollar. Man betalade det priset trots att GrowHealthy ditills inte hade sålt ett enda gram. Faktun är att GrowHealthy fortfarande inte har öppnat en cannabisbutik ännu men man har nu äntligen flera på gång på flera håll i delstaten.

Nu så är delstatens marknad för medicinsk cannabis på uppsving och det visar sig på flera håll. Många nya patienter ansluter till systemet samtidigt som cannabisbutikerna märker av en ökad handel och försöker anställa fler arbetare för att bemöta den nya efterfrågan som verkligen varit efterlängtad.

Så varför har det tagit sån tid från omröstningen till att det tagit fart?

Det finns flera anledningar till det men det beror bland annat på att man var tvungen att betala en avgift på 60 000 dollar för att ansöka om certifiering, den summan betalades inte tillbaka om man inte blev godkänd.

Endast fem bolag har licens för att öppna butiker, hela delstaten har i skrivande stund endast 37 butiker där cannabis säljs. Majoriteten ligger i de stora städerna men det finns vissa som skickar beställningar om man bor långt bort.

Det kan också vara svårt att hitta en läkare som kan skriva dig ett recept för medicinsk cannabis. För att kunna skriva ut det så måste läkaren ha gått en statlig kurs om cannabis. Kursen tar åtta timmar att klara av och kostar 1000 dollar att ta. Nästan ingen av Floridas 46 000 licensierade läkare skrev upp sig. Trots att delstaten sänkt kurstiden till två timmar och priset till 250 dollar så har responsen varit minimal.

Det räcker alltså inte att bara legalisera utan man måste även lösa allting som finns runtomkring på ett bra sätt. Vi får se om Kanada gör det enklare och snabbare än vad Florida har lyckats med. Det är åtminstone positivt att Floridas cannabismarknad nu äntligen börjar växa på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.