Statliga pensionsfonden AP7 investerar i cannabis

Det här var inte en nyhet som jag hade väntat mig få se på åtminstone några år. Statliga pensionsfonden AP7 investerar i cannabis i kanadensiska bolag inom sektorn. Jätteroligt att se och det här lär väcka förhoppningsvis även väcka debatt.

Alla är givetvis inte lika nöjda som jag själv är med det här beslutet vilket förhoppningsvis leder till en sund debatt där fler får upp ögonen för vad cannabis faktiskt är.

Det är alltså den sjunde AP-fonden som nu har valt att investera i två stora cannabisbolag i Kanada. AP7 har cirka fyra miljoner pensionssparande svenskar under sitt paraply, nästan halva Sverige. Det vill säga att nästan halva Sverige investerar i cannabis just nu. Imponerande!

Övriga AP-fonder har valt att exkludera investeringar i cannabis på grund av ”etiska skäl”. Det vill säga på grund av fördomar och okunskap så väljer man att inte göra bästa möjliga investeringarna för sina sparare. Skönt att AP7 sköts av vettigare människor.

Bolagen man har valt att investera i är giganterna Aurora Cannabis och Canopy Growth Corp. AP7 investerade i bolagen redan under 2018. Vid årsskiftet så var innehavet värt 63 miljoner kronor, en siffra som nu stigit till över 100 miljoner kronor.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Vilka sparar i AP7?

Främst så är det pensionssparare som varken har tid eller intresse nog för att kunna ta aktiva beslut för sina investeringar. Det är inte bara cannabisakter som kan ses som kontroversiella i AP7:s innehav. Utöver att den statliga pensionsfonden AP7 investerar i cannabis så har man också investerat i tobaksbolag.

Bland annat så har man även investerat i Altria Group(Förut Philip Morris). Altria i sin tur har investerat i cannabisbolaget Cronos Group, så AP7 är direkt och indirekt investerade i minst tre stycken cannabisbolag.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Väckt reaktioner

Givetvis så har det här väckt reaktioner hos folk som är anti-cannabis, hur man nu kan vara anti en hälsosam medicin?

.Marianne Persson pensionssparar i AP7, hon säger följande:

”Jag har sparat i Såfan länge, är ett smidigt alternativ. Men jag inte vill stödja narkotikabolag i Kanada. Hur tar jag bort dom?”

Ett praktexempel på att fördomar och okunskap kan kosta oss pengar när vi inte är villiga att ta in ny information.

Dan Svensson är engagerade i föreningen Vi som Inte Röker där han tidigare varit kanslichef, han är kritisk till investeringarna:

”Jag pensionssparar också i fonden och vi har inget att säga till om verkar det som. Det är högst diskutabla produkter vi talar om – tobak och droger. Cannabis är olagligt i Sverige. Det är inte med cannabisaktier som jag vill att min ålderdom ska tryggas”

Ett etikråd har till och med gått ut och avrått pensionsfonderna från att investera i cannabis. John Howchin som är generalsekreterare för Etikrådet säger bland annat:

”Vi kunde konstatera att bolagen kränker internationella narkotikakonventioner som Sverige undertecknat och tillverkar och säljer cannabis inte bara i medicinskt syfte, utan till privatpersoner fritt som njutningsmedel. Vår rekommendation till AP-fonderna blev därför att exkludera dessa bolag från investeringar”

John Howchin verkar alltså föredra att sjuka människor inte får en medicin som är skonsam för hälsan samtidigt som han inte vill tillåta människor att bruka cannabis i rekreationellt syfte. Ska man sitta på ett Etikråd så lär man väl hålla sig uppdaterad om saker och ting? Kriget mot drogerna är slut och det var förgäves, varför kan han inte inse det?

Någon som är desto vettigare och tillsynes långt mer påläst är Johan Florén som är chef för kommunikation och ägarstyrning på AP:

”Vi har hittills gjort en annan bedömning. Men vi har inte djupare analyserat cannabisbolagen, placeringarna hittills är ju marginella, men vi ska göra en översyn och ta ett nytt beslut i juni. Det kan hända att såna investeringar kan bli växande problem, en oro jag anser inte är obefogad,”

spacer

Slutord

Det råder en klimathysteri i Sverige, ändå så pratar väldigt få om hampans möjligheter att förbättra miljön. Vi har en oerhört hög dödlighet för missbrukare i Sverige, ändå så pratar väldigt få om att avsluta kriget mot drogerna.

Många personer inom Sverige står för ett enormt hyckleri utan dess like. Att neka investeringar i cannabis på grund av ”etiska skäl” är ren idioti om man frågar mig. Det är snarare oetiskt att Inte investera i cannabis, eftersom att man då bland annat:

  • Hjälper kriminella behålla intäkter från försäljningen
  • Undanhåller skatteintäkterna som en reglering skulle inbringa
  • Tvingar sjuka människor att handla hos kriminella
  • Straffar istället för att behandla missbrukare
  • Nekar patienter en hälsosam medicin
  • Slösar med polisens resurser

När ska svenska folket vakna upp och inse att cannabis inte är en dödsdrog? Det är verkligen på tiden!

Läs även mitt inlägg: När Okunskap och Fördomar Kostar dig Pengar


Jag har också skrivit: Tips till nybörjare med Utdelningsaktier

2 thoughts on “Statliga pensionsfonden AP7 investerar i cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.