Vad händer med HMMJ och övriga ETF:er?

Hårdare regler för handeln med amerikanska börshandlandefonder (ETF:er) kommer i princip att stoppa handeln för dessa i Sverige. Inom cannabissektorn så är detväldigt tråkigt för alla som föredrar att köpa ETF:en Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF.

Vilka nya regler är det som krånglar till det för köparna av ETF:er?

Jo det är Mifid2-reglerna som sätter käppar i hjulen.

Regelverket träder i kraft den 3e januari 2018. Syftet med regelverket är jättebra eftersom att tanken är att skapa mer transparens för avgifterna man betalar för en affär. Detta är till för att skydda sparare och investerare då det ställer tuffare krav på informationen och dokumentationen som ges ut.

Om regelverket är bra varför stoppar det då handeln med ETF:er i Sverige?

Jo eftersom att Sverige är en såpass liten marknad så kommer utgivarna med största sannolikhet inte att ta sig tiden att översätta sin information till svenska.

Cirka 2500 ETF:er som är registreradde i USA lär försvinna från den svenska marknaden men några kommer att finnas kvar.

Endast ett hundratal ETF:er från framförallt Handelsbanken/XACT samt Deutsche Bank lär bli kvar att handla på svenska marknaden.

Vad händer med min ETF som jag redan har köpt?

Om du idag redan äger en ETF så kommer du att kunna ha kvar den i din portfölj precis som tidigare. Du kommer också att kunna sälja av den när du så känner för det.

Men du kommer inte att kunna köpa mer och det är just där som skon klämmer.

Det är tråkiga men samtidigt bra nyheter, det är ju givetvis trist att vi tappar ett stort urval men bra att informationen till investerare förbättras.

För den som inte har tid eller ork att sätta sig in i flera bolag så är HMMJ ett bra alternativ. Man får också en god riskspridning genom ett köp, dvs. ett courtage, istället för flera courtage så där kan man även spara in pengar.

Vi får se hur det går i framtiden men från och med den 3e Januari så försvinner möjligheten att köpa mer i HMMJ.

Personligen så köper jag inte längre HMMJ och jag har sålt hela mitt innehav vilket du kan läsa mer om Här.

2 thoughts on “Vad händer med HMMJ och övriga ETF:er?

  • Imorgon släpps ”Alternative Agroscience ETF” som riktar in sig på den amerikanska marknaden. Är intresserad av den iom California mm & att ha en viss täckning i USA då jag bara ligger i Kanada idag. Det är mao sista chansen 3e januari att ge sig in. Kände inte till det innan ditt inlägg så tack för nyttig info!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.