Vad har Aphria gjort?

Den stora snackisen inom cannabissektorn just nu är den påstådda insiderhandeln som Aphrias ledning har stått för. När en sån här nyhet kommer ut så är det viktigt att se situationen objektivt. Låt oss ta en titt på vad som har hänt.

Som sagt så är det viktigt att tänka objektivt. Fört när jag läste om det här så tänkte jag ”Men Aphrias ledning som sköter saker så bra skulle väl aldrig göra något fel?”. Med andra ord raka motsatsen till objektivt tänkande.

Min andra tanke var ”Det är säkerligen inte lika illa som hur Cannabis Wheatons ledning missköter optioner i sitt bolag”. Whataboutism, ett sätt att förklara bort något som har hänt när det inte passar min agenda. Också raka motsatsen till objektivt tänkande.

Så vi tar ett djupt andetag och kikar in det vi faktiskt vet.

Fem personer i Aphria hade alltså aktier eller andra värdepapper i Nuuvera. Aphria köpte sedan upp Nuuvera utan att personerna rapporterade sina innehav publikt.

Det är ett tecken på olaglig eller oetisk insiderhandel. I det här fallet så ägde 5 personer mindre än 0.9% av Nuuveras aktier. Det är långt under gränsen för vad som anses vara insiderhandel.

Det är alltså av den anledningen som ledningen inte har offentliggjort informationen. Skulle man riskera sitt anseende, sitt företag och sin framtid inom marknaden så lär man inte göra det för så pass minimal summor när man redan har gott om pengar.

När man kom överens om uppköpet av Nuuvera så tillsatte man en oberoede grupp av medlemmar som fick komma fram till ett beslut.

Alltså är det inte olagligt, visst kan det anses vara oetiskt men det är så små volymer det handlar om att det är lätt att förstå deras agerande.

Något annat som vi bör kika på är personen bakom ”avslöjandet”. Han säger själv att han är en ”shorter”, dvs. han tjänar pengar på att bolagets kurs går ned då han har kortat aktien.

Han tjänar pengar på att sprida panik som får folk att sälja aktien. Sedan när den har tappat i värde kan han köpa tillbaka den och vara med på resan upp igen.

”Heisenberg Research” som står bakom nyheten har tidigare stämts för att göra exakt samma sak. Man tar en liten småsak, blåser upp den och sprider panik på börsen som man själva i slutändan tjänar pengar på.

I mina ögon så är det just en småsmak. Marknaden har överreagerat och blivit blåsta av en oärlig person som manipulerar marknaden, som tidigare har gjort samma sak.

Ska man köpa Aphria så är det köpläge just nu. Passa på att dra nytta av det som hänt och häng med på resan upp om du kikat på Aphria men inte köpt tidigare.

Jag har starkt fortsatt förtroende för Vic, VD för Aphria, och Aphria så jag låter hans egna ord om händelsen avsluta inlägget:

“There’s no dirt. There’s no story here. This is nothing.”

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.