Latour förvärvar MAXAGV och får säljrek

Idag så kom det två nyheter om investmentbolaget. Den första var att Latour förvärvar MAXAGV via ett av sina dotterbolag. Den andra var att Affärsvärlden släppt en säljrekommendation på aktien. En anledning till reken är bolagets höga substanspremie. Jag äger aktier i bolaget.

Man kan säga att det är lite spridda skurar. Förvärv brukar ju vara positiva i det långa loppet men en säljrekommendation är ingen höjdare. Inget gott utan något ont brukar det ju sägas, det kanske stämmer även för Latour.

Latour är ett svenskt investmentbolag som jag har i min portfölj Investmentbolagsportföljen. Bolaget har att en stark historia av att leverera fin avkastning till sina aktieägare. Vi tar och kikar in dagens nyheter var och en för sig.

Latour förvärvar MAXAGV

Som nämnts ovan så är det via sitt helägda dotterbolag Latour Industries AB som man har förvärvat bolaget MAXAGV.

MAXAGV beskrivs som en ledande leverantör av system med mobila robotar och mjukvara för godshantering. Bolaget har sitt huvudkontor i Mölndal. Man har totalt 67 anställda. Bolagets omsättning uppgår till cirka 160 miljoner kronor per år, majoriteten av pengarna kommer från exportförsäljning.

”Vi är glada över det här förvärvet och är övertygade om att MAXAGV är väl positionerat för fortsatt global tillväxt framförallt drivet av den starka tillväxten inom industriautomation. Vi välkomnar MAXAGV till Latour”

Björn Lenander, VD Latour Industries AB.

Latourkoncernens nettoskuld ökar med 200 miljoner kronor som följd av förvärvet. Och det är inte bara på Latours sida som man är nöjda med förvärvet. Erling Wessberg, VD på MAXAGV, sade följande om nyheten:

”Jag är mycket glad att få välkomna Latour Industries som vår nya ägare. Latour är en långsiktig industriell ägare som kan stödja MAXAGVs fortsatta internationella expansion”

Att Latour förvärvar MAXAGV innebär förhoppningsvis att man har valt ett bra bolag. Ett bra bolag som passar in och snabbt kan börja bidra till koncernens resultat.

Affärsvärlden rekommenderar sälj för Latour

Som sagt, spridda skurar. Förvärvets nyhet överskuggas i mina ögon av att Affärsvärlden föreslår att man säljer bolagets aktier. I sin analys så skriver de bland annat följande:

”Investmentbolaget Latour är erkänt skickliga och har skapat stora aktieägarvärden över tid. Dagens substanspremie är dock hög och många av Latours innehav värderas fortsatt högt.”

Ärligt talat så stämmer det säkerligen. Börserna har varit riktigt röda den senaste tiden och värderingarna har kapats på flera håll. Det påverkar givetvis investmentbolagens portföljer. Vi har tidigare sett Bure skriva ned värderingarna för sina innehav rejält.

Affärsvärlden skriver också att:

”Latour är ett välskött investmentbolag med en gedigen historik av värdeskapande. Samtidigt är det alltid viktigt att skilja på bolag och aktie. Latour har stor exponering mot relativt cykliska industribolag och konjunkturutsikterna är mer suddiga än på länge. Osäkerheten är stor.

Latour-aktien är ned drygt 40 procent från årsskiftet. Investerare som vill ha säkerhetsmarginal bör fortsatt undvika Latour. Risken är att substanspremien helt enkelt inte är hållbar. Rådet blir sälj”

Osäkerheten är stor, onekligen. Min uppfattning är dock att det är bättre att sitta still in i båten. Hellre det än att få panik och sälja ut sig för att missa när uppgången sker. Du som följer bloggen vet säkert redan vad jag kommer att skriva.

Eftersom att jag investerar månadsvis på lång sikt så blir det ingen ändring för min del. Köpen kommer fortsätta göras och jag kommer inte sälja mina aktier. I det långa loppet så är jag säker på att Latour kommer att fortsätta att leverera. Därför så bygger jag upp mitt innehav månad efter månad, år efter år.

Jag köper dock helt och hållet Affärsvärldens argument om premien, men jag väljer att behålla och fortsätta öka istället för att sälja.

Tack för att du läste inlägget ”Latour förvärvar MAXAGV och får säljrek”.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.