Morgan Stanley sänker riktkursen för Castellum

Idag så meddelades det till marknaden att Morgan Stanley sänker riktkursen för Castellum. Sänkningen är på 50 kr från 190 till 140 kr per aktie. En väldigt stor sänkning med andra ord. Sänkningen är bara en av många för fastighetsbolaget. Jag äger aktier i Castellum.

I juli så sänkte Goldman Sachs riktkursen från 140 till 136 kr. Barclays sänkte riktkursen för Castellum till 135 kr. JP Morgan sänkte även de sin riktkurs till 190 kr från tidigare 220 kr.

Så man kan onekligen säga att analytikerna är kritiskt inställda till marknaden just nu. Castellum är så klart inte det enda svenska fastighetsbolaget som fått sina riktkurser sänkta rejält.

Sedan årets början så har sänkta riktkurser haglat över sektorn som befaras få problem med finansiering framöver. Ränteläget och oron för inflation känns dock i vissa fall rätt så överdriven.

Castellum i sig är ett fint och starkt bolag och jag tror att det är väldigt attraktivt på lång sikt att handla nu på dessa nivåer. Det kommer att ta tid, givetvis, men jag tror att fastighetssektorn kan bjuda på många fina lägen häromkring.

I mina ögon så är Castellum ett givet köp till en utdelningsportfölj. Detta tack vare deras extremt fina utdelningshistorik. Räknar man på det så har Castellum de senaste 10 åren höjt utdelningen med drygt 10% varje år.

Det är som musik för mina öron och därför har jag helt enkelt börjat att snitta in mig i bolaget. Med hjälp av dollar cost average-taktiken hoppas jag på att få till ett fint GAV.

Stora insynsköp i augusti

Förutom riktigt fin utdelningshistorik så har det haglat in stora insynsköp i Castellum i augusti. VD:n Rutger har verkligen valt att leda med exempel och han har pyntat in över 100 miljoner kr i aktier i bolaget.

Men man ska även komma ihåg att han sålde en stor del när kursen låg en bit över 220 kr. Han om någon bör veta när bolaget blir köpvärt så det känns väldigt bra att ta rygg på honom.

Hans senaste köp var på hela cirka 95 miljoner kronor och gjordes då kursen låg på 172.2 kr. I skrivande stund så ligger kursen under 150 kr per aktie. Det tycker jag bådar väl för den som handlar här, bara man är införstådd med att det kan ta sin tid innan kursen rör sig uppåt igen. Källa: Avanza

Det vill säga, om han som vet exakt hur bolaget mår och går framåt tycker att den är köpvärd över 170 kr då känns det betryggande att själv handla för under 150 kr. Men man ska inte bara gå på insynsköpen så klart. Det gäller att man läser på om vad man köper så att man vet varför man äger just det bolaget.

Morgan Stanley sänker riktkursen för Castellum

Jag är inte förvånad över att en amerikansk bank sänker riktkursen för ett svenskt fastighetsbolag. Det går i linje med andra riktkurser i sektorn från just amerikanska analytiker. Frågan jag ställer mig är om de har full koll på svenska fastighetsmarknaden.

För mig just nu så ser det i alla fall ut att vara ett fint läge att ta plats i bolaget. Vilket är varför jag börjat handla på mig aktier i bolaget. Om det blir rätt val eller inte återstår att se framöver men jag skulle bli väldigt förvånad om Castellum inte fortsatte dela ut.

Castellum är på god väg att bli en så kallad Utdelningsaristokrat, det vill säga ett bolag som höjt sin utdelning 25 år på raken. Om ynka 2 höjningar till så är man där och då ämnar jag ha byggt en stadig position i bolaget.

För det stormar visserligen på fastighetsmarknaden just nu, men stormen kommer att blåsa över förr eller senare. Ränteläget och inflationen kommer att lugna ned sig och återgå till normala nivåer förr eller senare.

Sen hur lång tid det faktiskt kommer att ta, det återstår såklart att se. Jag höftar på att det kommer ta ett till tre år, med lite tur så blir det snart fred i Ukraina igen och lidandet där kan ta slut. Då kommer inflationen förhoppningsvis fort att kunna lugna sig.

Det i sin tur skulle betyda ett betydligt bättre läge för fastighetsbolagen med stora lån.

Tack för att du läste inlägget ”Morgan Stanley sänker riktkursen för Castellum”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.