Varför jag flyttade från Lendify till Mintos

Efter att ha investerat via Lendify i över ett år så blev det för ett tag sedan dags att säga tack och adjö. När jag började investera i deras P2P-lån så fanns det gott om lån med höga räntor. Tillgången på nya lån var god och det hela såg faktiskt riktigt bra ut. Men det höll tyvärr inte i sig länge så jag ska förklara varför jag flyttade från Lendify till Mintos.

Så att du vet: Inlägget länkarna i inlägget är annonslänkar eller interna länkar.

(Uppdaterat 26/6/1) Notera: Det här är ett gammalt inlägg. Sedan detta skrevs har räntorna börjat gå upp igen hos Lendify, läs mina senare inlägg om det här: Investera via Lendify – Attraktiva räntor igen

När jag väljer var jag ska placera mina pengar så kikar jag naturligtvis mestadels på avkastningen och risken. Även om saker som bra support, smidig hemsida och liknande aspekter också är viktiga så investerar jag ju för att tjäna pengar.

I början så fanns det många lån med över 10% ränta vilket alltså ger en helt OK avkastning.

Det varvat med det faktum att Lendify, och Sverige för den delen, har ett bra system för att skydda en mot låntagare som slutar betala av tyckte jag verkade oslagbart.

Men det höll som sagt inte i sig, vilket är varför jag flyttade från Lendify till Mintos.

Efter att Lendify börjat ta in stora summor med pengar genom sina teckningsoptioner så förändrades framför allt tre viktiga saker.

 • Man mer eller mindre försökte tvinga in investerare i deras Autoinvest
 • Räntorna (avkastningen) på lånen blev betydligt sämre väldigt snabbt
 • Tillgången på nya lån sjönk drastiskt
 • Serviceavgifterna ändrades inte trots att avkastningen sjönk

Om det var direkta resultat av optionerna vet jag inte men det vore en konstig timing om det inte hänger ihop på något sätt.

När jag kontaktade Lendify angående vad jag upplevde var en drastiskt förändrad tjänst så fick jag till svar att man valt att pusha hårdare på sitt Autoinvestkonto samt att räntorna försämrats, en annan investerare fick höra att det var prispress på marknaden.

Utvecklingen fick mig att inse att det inte skulle vara hållbart att stanna kvar hos Lendify och jag blev superglad när man annonserade sin andrahandsmarknad. Perfekt för mig som ville ut ur plattformen och sagt som gjort så hade jag sålt hela låneportföljen.

Jag upplevde att jag som investerare fick skit tillbaka för det jag hade satt in hos företaget, att ta sina kunder för givet är inte hållbart i längden och jag har sett oerhört många andra som sålt av hos Lendify för att hitta något annat.

Det skar sig extra mycket i ögonen när man såg Lendify klappa sig själva på ryggen i media och vara så stolta över att växa så bra samtidigt som det för mig som investerare blev sämre. Det bidrog helt klart till varför jag flyttade från Lendify till Mintos.

Om man nu ska utmana bankerna kanske man inte ska ta sina investerare (kunder) för givet, som bankerna gör…

Autoinvestkontot

Något av det absolut sämsta med Lendify har alltid varit deras Autoinvestkonto. Man har i stort sett ingen makt över vad man vill få ut av det annat än att man kan välja deras tre förvalda upplägg. Men om jag skulle vara nöjd med 8% i avkastning per år, innan skatt, då skulle jag lika gärna kunna utdelningsaktier.

Det hade inneburit mindre riskspridning men det hade det varit värt i längden för på ett ISK slipper jag ju skatta lika mycket som hos Lendify.

Så det var ännu en anledning till varför jag flyttade från Lendify till Mintos.

Jag har aldrig ens brytt mig om att testa deras Autoinvestkonto, just för att det är så oerhört dåligt. Det här är varför Lendifys Autoinvestkonto är som ett hån mot sina investerare:

 • För att nå deras högsta avkastning, på 8% måste man nöja sig med lån som löper i snitt 10 år
 • Man måste sätta in en viss summa för att ens nå deras utlovade mål
 • Man kan inte ställa in vilka räntor man vill ha själv, jag skulle endast vilja ha lån på över 12-13% i ränta men man får nöja sig med att hoppas på runt 8%
 • Lendify själva bestämmer vilka lån som ska investeras i, det sköts inte per automatik om det inte ändrats

Jämför det med Mintos Autoinvestkonto där du kan:

 • Ställa in exakt vilka lån du vill ha i lägsta eller högsta avkastning
 • Ställa in exakt hur länge lånen får löpa
 • Ställa in att endast investera i lån med återköpsgaranti
 • Ställa in hur mycket eller litet man vill ska läggas in i vardera lån (med vissa minigränser)
 • Sist men absolut inte minst, allting sköts automatiskt av systemet och inte av någon som sitter och väljer åt dig

Skillnaden är som dag och natt. Hos Lendify kan jag alltså som bäst välja ett Autoinvestkonto som ska ge mig 8%, före skatt, med löptider på snitt 10 år. Hos Mintos kan jag välja att endast investera i lån på minst 13-17%, givetvis även lägre men varför skulle jag vilja det? Också det före skatt.

Jag kan också ställa in att endast välja lån som löper i två år om jag så önskar. Alltså vet jag att mina pengar inte är upplåsta längre än så. Många fördelar med Autoinvestkontot bidrog till varför jag flyttade från Lendify till Mintos.

Flera investerare som valt Lendify upplevde sig väldigt blåsta då man genom deras Autoinvestkonto kunde få lån på väldigt låga %. Vem vill välja att nå upp till 8% avkastning och sen se ett lån på 3% i portföljen? Inte jag iallafall!

Mintos för hela slanten

I mina ögon är det inget snack om saken. Mintos och andra aktörer är miltals längre fram i utvecklingen och bättre än vad Lendify är. Jag upplevde verkligen att Lendify tog mig som investerare för given och förväntade sig att jag skulle stanna kvar bara för att de är störst i Sverige. Det kommer man inte att fortsätta vara länge till.

Visst kändes det tryggt att investera i Sveriges största P2P-lånförmedlare men det känns tusen gånger bättre att investera i Europas största P2P-lånförmedlare. Plus att Mintos i dagsläget inte ens har en serviceavgift, den tog man bort i mars tidigare i år.

Så för att summera det hela så är avkastningen mycket högre, avgifterna är lägre och bäst av allt kanske är att valfriheten är tusen gånger bättre vilket är anledningarna till varför jag flyttade från Lendify till Mintos

Jag har hört mycket gott om Toborrow också men själv inte hunnit utvärdera sidan, nu går det så bra hos Mintos att jag håller mig till deras plattform.

Bonus och Cashback

Hos Mintos är det just två kampanjer igång, en är en bonus för nya medlemmar och den andra är en cashbackkampanj för att man ingår i lån med lite längre löptid.

För att få bonusen behöver du bara följa länkarna till Mintos här på sidan eller trycka Här.

Ber om ursäkt

Sist men inte minst så vill jag passa på att be alla som investerat i Lendify på grund av mig om ursäkt.  Jag vet att jag endast delar mina tankar och åsikter och att alla tar sina egna beslut. Men ändå.

När deras tjänst fungerade bra så propsade jag hårt på den och lyssnade inte särskilt mycket på de som ifrågasatte hållbarheten. Det ber jag om ursäkt för.

Det här blir det sista inlägget om Lendify på min sida på en väldigt, väldigt lång tid. Dags att blicka framåt!

Som sagt så har jag sålt av hela min portfölj där och flyttat över den till Mintos. Jag vet att flera andra också har övergett skeppet för alternativ med mer avkastning. Hur resonerar du kring det hela?

Gå med i Facebookgruppen för P2P-lån för att läsa och dela tankar kring olika aktörer

14 thoughts on “Varför jag flyttade från Lendify till Mintos

 • Hej!

  Tack för en välskriven artikel! Har kollat på Mintos sida och recensioner på nätet. Det verkar vara en välfungerande peer-to-peer plattform för lån, komplett med andrahandsmarknad. Enda problemet jag ser är att man måste betala höga växlingsavgifter om man inte går in med och investerar i €. Som svensk blir detta problematiskt. Hur har du löst det? Hur stor avgift handlar det om?

  /Markus

  • Hej Markus! Tack för de fina orden och för att du läser bloggen! Först så var det så som du beskriver, men nu har Mintos gjort så att du kan föra över SEK direkt så det är inget problem alls längre! 🙂

   /Stefan

   • Hej! Jag försöker föra över pengar till Mintos från Swedbank. När jag gör det så står det att jag skrivit in kontonr på fel sätt och supporten säger att jag behöver ett clearingnr också (på Mintos står bara kontonr (531-6468), inget clearing). Hur gjorde du för att få över pengar? Det finns IBAN och BIC men om man gör en internationell överföring så måste man ju betala en relativt stor summa i avgift! Tack på förhand!

     • När jag knappar in BG nummer 531-6468, så dyker ’EVP International UAB’ upp som betalningsmottagare. Det känns lite skumt då detta aldrig nämns på Mintos hemsida. Ska det vara så?

     • Hej Magnus,
      Det står klart och tydligt på Mintos hemsida under informationen med hur man gör en insättning att pengarna hamnar på kontot tillhörande ”Payment Details – EVP9410001845276 905360 – Investor”. Så gå in och dubbelkolla igen så ska du se att du hittar informationen på deras hemsida under ”Deposits” sedan ”SEK”.
      Med vänlig hälsning,
      Stefan

 • Hej! Intressant artikel om ett alternativ till Lendify. Vet du hur det funkar med skatt om man har kontot på Mintos?

  • Hej! Tack! Jag har inte hunnit deklarera något för Mintos ännu men det bör fungera som med Lendify, dvs. runt 30% skatt på avkastningen. Jag kommer att skriva ett inlägg om det längre fram för att bringa klarhet.

   • Hej! Nu bör du ha hunnit göra deklarationen, hur gick det? jag startade ned Mintos i år med både EUR och SEK. Nyfiken inför deklarationen, tar du hela beloppet i EUR och växlar till SEK per den sista december och samma för 1a januari? då ser man avkastningen i SEK eller?

    • Hej David, nej det är tyvärr mycket krångligare än så. Mitt råd är att vända dig till Skatteverket för den här typen av frågor så att du inte missförstår eller får fel svar från någon annan. Trevlig helg!

 • Risk och avkastning brukar ju hänga samman. Så orsaken till den FÖRVÄNTADE avkastningen är lägre vid Lendify, kan bero på lägre risk…helt enkelt!??

   • OK..men rätta mig om jag har fel!
    Mintos är en marknadsplats..där LÅNEBOLAG…och investerare möts.
    Så vad händer OM det lånebolag du har finansierat konkar eller består av bedrägliga personer?
    På Lendify lånar du DIREKT ut till låntagaren..och om via autoinvest så har man ett skydd för om lånen ej blir betalda!

    Eller?

    • Hej igen Ulf. Svaret på din fråga finns enkelt att läsa på Mintos egen hemsida:
     ”What happens if Mintos folds?

     In the unlikely event of Mintos folding, investors will be given full information from the Mintos database on the transactions they have concluded within the framework of the marketplace. The Mintos liquidator or administrator will take all necessary actions to transfer the servicing of all loans and investments to an appropriate manager. In order to ensure the implementation of the aforementioned provision, Mintos and the law firm FORT have entered into a contract of bailment under which each month Mintos transfers data media containing all current data from Mintos to FORT, which accepts the data for storage.”

     Om lånebolaget i sig skulle gå under istället för Mintos så finns ju fortfarande informationen om lånet kvar.

     Med vänlig hälsning,
     Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.