Riktigt dålig emission hos Pepins i bolaget Payer

Plattformen Pepins verkar inte kunna göra mycket rätt längre. Om ens affärsidé är att erbjuda småsparare att bli delägare i onoterade bolag, varför erbjuder man så dåliga investeringar?

När jag läste igenom villkoren för Payers emission hos Pepins så visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Ännu värre blev det när VD:n bekräftade mina tankegångar.

Bolagets värdering är alldeles för hög sett till deras resultat. Man kan investera till följande värdering:

“Värderingen av Payer Tec uppgår till 99 MSEK före nyemissionen (pre-money) vilket motsvarar en kurs om 10 kr.”

Bolaget vill alltså värdera sig till runt 100 miljoner kronor. Då levererar man redan resultat, kan man väl anta. Nej, man går back en hel del. Det som är ännu värre är att man väntas fortsätta gå back en längre tid.

Så varför skulle man vilja investera i denna emission? Det vill man inte. Tar man plats såhär tidigt så kommer man att sitta upplåst med sitt kapital och se värdet sjunka.

Varför erbjuder Pepins ens detta bolag att samla in mer kapital via sin plattform? Bra fråga! Det här är ett bolag som kommer att gå att handla betydligt billigare längre fram.

Att gå med i bolagets nuvarande emission får anses vara finansiellt självmord. Kikar man in deras finansiella rapporter och förväntningar inför framtiden så ser man klart och tydligt att det INTE är läge att investera i bolaget just nu.

Här är bolagets egna siffror, som du klart och tydligt kan se så väntas bolaget inte gå plus förrän om flera år:

Var ska pengarna komma ifrån under tiden? Jo från personer som deltar i deras emissioner såklart. Bolaget kommer att behöva ta in kapital minst ett par gånger, tror jag.

Fler emissioner att vänta

När frågor lyftes i Payers forumdel på Pepins hemsida angående hur bolaget skall klara sig med nuvarande kapital av en annan medlem så fick han följande svar:

Man vet redan nu att kapitalet inte kommer att räcka. Man vet redan nu att personerna som investerar i dagsläget kommer att få sina investeringars värde utspätt genom fler emissioner längre fram, en redan nästa år.

Det här är alltså ett bolag som bara blöder pengar, som inte väntas leverera resultat på flera år men som Pepins ändå ger plats på sin plattform.

Om du trots allt vill investera i Payer så vänta, det kommer uppenbarligen fler emissioner så vänta tills senare tillfällen att investera.

Kollar man på Pepins trackreckord så är det betydligt lönsammare att investera i bolagen långt efter deras första emission. Något som visar sig stämma i Payer också.

Tittar man tidigare resultat från Pepins emissioner så ser resultaten inget vidare ut:

Bild från 5 december 2019

Pepins verkar inte klara av att få in bra bolag som faktiskt levererar. Så det man i slutändan erbjuder sina kunder är att investera i bolag där man får se värdet sjunka och sitta upplåst med sitt kapital.

Jag avråder alla som läser detta ifrån att delta i Payers emission och att verkligen läsa in sig ordentligt i varje case som presenteras på plattformen. I dagsläget så är det, enligt mig, helt enkelt riktigt dåliga erbjudanden som släpps där.

Tack för att du läste!

3.5 2 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
amazon salt and pepper shakers