Pengar är en säkerhet – Om man tänker rätt

Att hålla koll på privatekonomin är viktigt. Innan eller åtminstone i samband med att man börjar investera så bör man spara. Att ha pengar är en säkerhet på flera olika sätt. Bygg till exempel upp en sparbuffert. Då har du kapital redo för livets oförutsägbara händelser.

Investera bör man, så att man får avkastning på sitt kapital. Men man ska inte lägga alla ägg i samma korg. Därför så kan det vara viktigt att dela upp sina tillgångar, så att man inte investerar allting.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är ju en känd fras och den är viktig att ha i åtanke. Investeringar kan och kommer då och då att gå i stöpet.

Har man investerat alla sina pengar och det går dåligt på börsen, så påverkas ens privatekonomi rejält. Har man ett separat sparkonto, där pengarna inte investeras så säkrar man en del av kapitalet.

Att ha en sparbuffert är viktigt av många olika anledningar. Framförallt så är det väldigt bra att ha utifall att en oväntad utgift dyker upp. Till exempel om någonting i hemmet går sönder eller liknande.

Täcks det inte på försäkringen eller om självrisken är skyhög så kommer sparbufferten väl till hands. Så man ska inte ha alltför bråttom när man börjar investera.

Att ha pengar är en säkerhet och en mental trygghet. Investerar man alltihopa, så blir det däremot lätt en otrygghet som skapar stress.

Pengar är en säkerhet på olika sätt

Samtidigt så vill man ju gärna få avkastning på pengarna. Passiva inkomster är de bästa inkomsterna som finns. Låt pengarna sköta jobbet åt dig medan du gör annat.

Gör man jobbet rätt och investeringarna går bra, så kan man få sitt kapital att växa fort. Men man ska inte stressa i onödan, ofta är det bättre att skynda långsamt.

Ett vanligt misstag som många nybörjare på börsen gör är att leta förhoppningsbolag. Istället så brukar det ofta gå bättre att investera i stora och stabila bolag.

Personligen så föredrar jag att istället investera i utdelningsaktier. Till exempel investmentbolag med god historia och utrymme för tillväxt.

Oavsett var man väljer att investera sitt kapital, så bör man försöka nyttja ränta-på-ränta effekten. Till exempel genom att återinvestera utdelningar man får.

Man kan och bör också investera sin avkastning, så att den investerade summan ökar och ökar. På så sätt får man, om allt går rätt, mer avkastning med tiden och mer att investera. Ungefär som en snöboll som blir större och större när den åker ned för backen,

Gör man det bra så får man en extra inkomst och dina pengar är en säkerhet på ytterligare ett sätt. Dels har du din sparbuffert utifall att något skulle hända, plus att du säkrar upp en del av din inkomst.

Alltså, genom att placera ditt kapital rätt så får du sinnesro utifall att en oväntad utgift dyker upp. Men du får också sinnesro genom att du har en till inkomst.

Skulle du till exempel förlora jobbet så får du fortfarande in en del pengar. Helst så vill man ju inte ta av de pengarna, men måste man så går det att göra.

Så det gäller att göra det rätt. För att om man är slarvig och oaktsam med sitt kapital kan man förlora det. Något som det pratas förvånansvärt lite om i sammanhanget.

Gör upp en plan

Om du är i startgroparna med att börja investera och spara så är mitt råd att du bör göra upp en plan. Ha en tydlig och genomtänkt strategi för hur och var du placerar dina pengar.

Visst kan din strategi ändra sig med tiden eftersom att det gäller att anpassa sig. Men den är bra att ha att stötta sig på när man ska ta stora beslut.

Se till att du har en sparbuffert, att du inte investerar allt kapital och att du har pengar som går att använda direkt om behovet uppstår.

Har man till exempel en sparbuffert som man inte ska röra men som inte behövs för stunden så kan man låsa upp pengarna för att åtminstone få ränta och någon slags avkastning.

Räntan blir inte hög men väljer man ett tryggt val, med insättningsgaranti, så får man ändå något extra. Men man bör också lämna en del pengar på ett konto som man kan använda vid behov.

Uttag ifrån olika sparsidor tar ibland flera dagar och det är ibland för lång tid. Förhoppningsvis så uppstår ju aldrig något sådant akut behov, men man vet aldrig vad livet har att bjuda på för överraskningar.

Så tänk på pengar som mer än bara ett betalningsmedel. Det är trots allt en tillgång med många möjligheter och användningsområden.

Börja spara för att vara trygg, börja investera för att få avkastning och lägg upp en strategi för att hålla koll. Ju tidigare man börjar desto bättre i stort sett, men det är aldrig försent heller för den delen.

Hur ser du på att pengar är en säkerhet? Har du en sparbuffert också eller investerar du allt ditt kapital? Kommentera gärna och berätta.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen
0 0 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
amazon salt and pepper shakers