Aktieutdelningar höjningar och sänkningar

Flera bolag har lämnat information om kommande aktieutdelningar senaste dagarna. Flera höjer, vissa sänker och ett bolag föreslår en extrautdelning. Vilka av bolagen har du i din portfölj? Läs för att se vad NCC, Volvo, SEB, Byggmax, Swedbank, HIQ, Vostok New Ventures med flera har beslutat.

Alla aktieutdelningar varar tyvärr inte för evigt och bolagen måste ibland sänka eller slopa aktieutdelningarna. Förhoppningen är ju att man äger bolag som höjer år efter år, som Castellum som jag skrev om tidigare. Låt oss se vad ett par bolag har meddelat marknaden den här veckan.

Byggmax – Slopar

Ett redovisat resultat på -14.4 miljoner kronor efter skatt för det fjärde kvartalet 2018 ledde till att Byggmax valde att slopa sina aktieutdelningar helt och hållet. 2017 delade man ut 2:50 per aktie. Resultatet per aktie uppgick till -0:20 kronor (-1:00).

VC Mattias Ankarberg skriver följande i rapporten:

”2018 var ett år med tuffa externa faktorer. Även om resultatet förbättrades i det fjärde kvartalet, var det finansiella resultatet för helåret svagt”

HiQ – Höjer

Tillväxten är inte särskilt imponerande för HiQ men man väljer ändå att höja utdelningen med 5 öre till 3.35 kr per aktie. Något förvånande, då man delar ut mer än hela vinsten. Saknar bolaget möjligheter för tillväxt? Resultatet för fjolåret blev 2.73 kr och på den nivån, 2 till 3 kr, som nettovinsten har pendlat i tio år.

NCC – Halverar

NCC har haft ett riktigt tufft år och det fjärde kvartalet blev sämre än vad marknaden hade väntat sig. Därmed så halverar man utdelningen till 4 kr som delas ut på halvårsbasis.

Bolaget står inför en stor utmaning men gör man det rätt så kan man förhoppningsvis höja aktieutdelningarna inom en snar framtid.

Volvo – Extrautdelning

För helåret 2018 så levererade man ett resultat per aktie på 11,89 kr per aktie att jämföras med 2017 då resultatet blev 10,8 kr per aktie.

Fjärde kvartalet blev starkt för bolaget trots tyngande engångsposter. Man har beslutat om en extrautdelning på 5 kr men det hade analytikerna redan förutspått.

Martin Lundstedt, som är både VC och koncernchef, beskriver 2018 som ett rekordår för Volvo. Bland annat så ökade nettoförsäljningen med 17 procent.

Vostok New Ventures – Megautdelning

Efter att Vostoc New Ventures avyttrat hela sitt innehav i Avito för 540 miljoner dollar, cirka 4840 miljoner kronor, så planerar man en megautdelning. En bjässe av aktieutdelningar som är tänkt att bli 25 kr per aktie, inte illa!

Affären sänker därmed Vostoks substansvärde med cirka 3.9% jämfört mot 30 september 2018.

SEB – Extrautdelning

En till extrautdelning bland alla aktieutdelningar kommer från SEB. Man höjer sin vanliga utdelning med cirka 4 procent till 6 kr per aktie. Utöver det så bjuder man även på en extrautdelning på 50 öre per aktie.

Bolagets fjärde kvartal blev klart bättre än samma period i 2017 och man förvånade analytikerna med det goda resultatet.

SSAB – Höjer

Trots att bolagets fjärde kvartal var bättre än förra årets så var minskningen mindre än vad analytikerna väntat sig. En intressant vändning för bolaget är att man förra räkenskapsåret gick med förlust i Nordamerika. Det här året så var över hälften av resultatet, en halv miljard kronor, intäkter från Nordamerika. Heja Trump?

VD Martin Lindqvist skrev följande i rapporten:

”Den politiska turbulensen kring handelshinder och något svagare ekonomiska ledande indikatorer bidrar till en viss osäkerhet kring efterfrågan på stål framöver. Samtidigt ser vi fortsatt positiva signaler från flera större kundsegment, vilket gör att vi bedömer utsikterna för första kvartalet 2019 som relativt goda”

SSAB höjer som väntat helårsutdelningen, men höjningen på 50 öre till 1,50 kronor per aktie var större än väntat.

Swedbank – Höjer

Sist men inte minst så har vi en storbankerna. Koncernen redovisade en rörelsevinst på 5882 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2018. Samma period 2017 så låg vinsten på 5931 miljoner kronor.

Analytikerna hade väntat sig en rörelsevinst på 6239 miljoner kronor men bolaget höjer ändå utdelningen till 14:20 kr från 13.

Aktieutdelningar

Allt som allt så har vi sett mer höjningar än sänkningar den här veckan, det återstår att se hur övriga bolag gör. Jag hoppas att du som läser detta hade bolag som höjde och inte bolagen som sänkte. Keep up the good work!


Läste du om Castellums höjning av utdelningen eller om hur du kan handla courtagefritt på Svenska börsen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.