Coronaviruset påverkar utdelningar från bolagen

Det råder ingen tvekan om att Coronaviruset påverkar utdelningar. Viruset påverkar enormt många och stora industrier, kanske framförallt reseindustrin där flygen har tagit mycket stryk. Bland annat så har Finnair idag vinstvarnat och slopat sin utdelning på 0.2 EUR per aktie.

I takt med att viruset sprider sig så väljer allt fler och fler personer att ställa in sina resor eller att avstå ifrån att planera en närliggande resa. Detta påverkar givetvis flygbolagen enormt och då bland annat Finnair som idag gick ut med en vistvarning.

Bolaget har ställt in runt 2000 flygningar som skulle ha skett mellan den 16 mars och 1 april. Bolaget räknar med en ”en betydande rörelseförlust” för räkenskapsåret 2020. För att hålla på kapitalet så har man redan nu tagit beslutet att även dra in den planerade utdelningen på 0.2 EUR till sina aktieägare.

Topi Manner som är VD för Finnair menar att viruset är det värsta som hänt flygindustrin, han sade bland annat följande om det:

”Det står nu klart att coronaviruset är den överlägset största krisen i flyghistorien,”

På grund av viruset och dess påverkan på flygningarna så kommer FinnAir bara att trafikera 20 stycken rutter efter 1 april. Så det är fullt förståeligt att man redan nu vinstvarnar och meddelar marknaden att det kommer att bli tufft framöver.

Men FinnAir är långtifrån det enda bolaget där Coronaviruset påverkar utdelningar. I Norge så vill FI, Finanstilsynet, ta till än mer drastiska åtgärder när det gäller bankerna inom landet.

www.ihallandeinvest.se spacer

Coronaviruset påverkar utdelningar

I en artikel på SVD så läser jag om att den norska finansmyndigheten Finanstilsynet på grund av Coronaviruset och dess effekter på ekonomin vill ompröva utdelningsbeslut och återköpsprogram för norska banker. Detta på grund av den enorma osäkerheten som viruset har skapat för bolag och industrier.

Finanstilsynet vill därför att bankerna som redan har spikat sina utdelningar ska ompröva dessa och på de kommande årsstämmor där utdelningar bestäms så manar man till att vara väldigt försiktiga med att föreslå utdelningar.

En av förklaringarna som Finanstilsynet kommer med angående uppmaningen är att för bankerna som redan har satt och bestämt sina utdelningar så gjordes det under helt andra förutsättningar än vad bankerna står inför just nu.

Myndigheten, Finanstilsynet, menar att risken för ett allvarligt ekonomiskt bakslag, såväl internationellt som i Norge, måste tas med i beräkningen. Man har till och med gått så pass långt att man kräver svar från bankerna kring frågan om utdelningarna som har till den 23 mars på sig att ta upp frågan

Det återstår att se om hur vidare beslut i frågan tas men det är en klok uppmaning, tror jag, med tanke på den rådande situationen världen över.

spacer

Kommer fler utdelningar att slopas?

Jag spekulerar ju givetvis endast just nu men jag är säker på att fler utdelningar kommer att slopas. Väldigt många industrier kommer att förlora en hel del pengar och många bolag kommer att få se betydligt sämre resultat än väntat. det tror jag är en av många effekter av viruset som plågar världen just nu.

Under de kommande två månaderna så kommer väldigt många bolag att hålla bolagsstämmor och då kommer vi att få veta svart på vitt hur det faktiskt blir med bolagens utdelningar. Swedbank hade redan innan virusets spridning föreslagit en sänkt utdelning till följd av böterna som man hotas av ifrån USA på grund av penningtvätten.

Men tar man och kikar på ett annat bolag som till exempel Alfa Laval så kan man se att utdelningen föreslogs att höjas med 10% för året till totalt 5.50 kr per aktie. Sedan det förslaget så har bolagets aktiekurs tappat runt en tredjedel av värdet sedan nyåret. Kommer det att påverka deras kommande utdelning? Det är inte omöjligt.

Vi får helt enkelt vänta och se vad som händer med varje enskilt bolag men jag skulle tyvärr inte bli förvånad om flera olika bolag sänkte sina utdelningar inom den närmsta tiden på grund av situationen världen över.

www.ihallandeinvest.se spacer

Räddningsaktioner på gång

Som tur är så tänker man inte bara låta ekonomin fallera och tappa enormt stora värden utan att försöka gör någonting åt det. I Sverige så har man inlett operation ”Rädda svensk ekonomi” där Riskbanken bland annat ska dela ut 500 miljarder kronor i ”gratispengar”.

Finansinspektionen skall frigöra 800 till 900 miljarder kronor för möjliga lån med tanken att kunna stötta svenska bolag genom dessa hårdare ekonomiska tider. Riksbankschefen talade i fredags på en presskonferens om just detta och han menar att pandemin onekligen kommer att leda till negativa effekter för Sveriges ekonomi.

Han menar att små och medelstora företag är utsatta och dessa bolag sysselsätter cirka två miljoner svenskar. Så ekonomiska räddningsaktioner är väldigt viktiga för att bolag inte skall gå under, behöva säga upp en massa anställda och liknande.

Han menar att beslutet att låna ut 500 miljarder kronor till bankerna är oerhört viktigt och han kommenterade det på följande sätt:

”Det här är i princip gratispengar som vi förväntar oss att bankerna ska föra vidare till de svenska företagen. Räntan på lånen är noll och de löper under två år.”

Stefan Ingves fortsatte med att säga:

”500 miljarder kronor motsvarar 10 procent av Sveriges BNP. 500 miljarder är också mer än den sammanlagda utestående lånestocken till landets små och medelstora företag idag, så det är en omfattande summa,”

Vi får hoppas att bankerna använder pengarna för att hjälpa ekonomin och de svenska bolaget istället för att sko sig själva.

www.ihallandeinvest.se spacer

Slutord Coronaviruset påverkar utdelningar

Jag tror som sagt att många bolags utdelningar kommer att påverkas negativt av Coronaviruset. Det är inte allt för lätt att sia om vilket bolag som kommer att påverkas eller hur mycket det kommer att påverkas. Men om bolaget redan innan hade en hög utdelning kontra sina intäkter så kan det ligga i farozonen.

Blir det så att bolagen börjar slopa eller sänka utdelningar så lär det återspeglas i kurserna. För den långsiktiga utdelningsinvesteraren så behöver det inte vara en katastrof utan snarare en väldigt stor möjlighet. Att sakta men säkert köpa in sig mer och mer i stabila och stora bolag medan kurserna ligger väldigt lågt kan bli bra på lång sikt.

Flera stora bolag och framförallt utdelningsfavoriter har ju tappat en hel del i värde och många investerare ser fina köplägen. Frågan är ju dock när vi når botten för denna gång och det är svårt att veta, men börjar man snitta in sig på attraktiva nivåer så kan man samla på sig aktier i fina bolag till priser man bara kunde drömt om för två tre månader sedan.

Vill du diskutera Utdelningsaktier med andra investerare så kan du alltid kika in Denna Facebookgrupp!

Tack för att du läste inlägget! Jag hoppas att just dina bolag slipper se sina utdelningar påverkade och att du slipper bli sjuk av viruset!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.