Frågor och svar om Utdelningsaktier

I det här inlägget ”Frågor och svar om Utdelningsaktier”  så svarar jag på vanliga frågor om att investera i utdelningsaktier. Det är mina personliga åsikter som delas och andra tycker säkert annorlunda på flera punkter.

Frågor och svar om Utdelningsaktier

Varför ISK och KF istället för Aktiesparkonto?

ISK och KF schablonbeskattas på ett genomsnittligt underliggande värde på kontot. Det betyder att du skattar mycket mindre eftersom att vinst- och förlustbegreppen inte spelar någon roll.

Nackdelen är att du inte kan göra förlustavdrag på ISK/KF.

Vad är skillnaden på ISK och KF?

Den stora och viktiga skillnaden är att om du har utländska innehav så får du tillbaka hela källskatten även om det tar lite tid, utan att du behöver göra något jobb. (Beror dock på vilken bank man har)

Hur ser jag vilket land ett bolag skattar i?

Varje bolag har ett ISIN-nummer som du kan se på t.ex Avanza. Gå in på bolagets sida och läsa under Aktiedata.

H&M har t.ex SE0000106270 och SE står för Sverige. Förutom få undatag så betyder detta att bolaget är skrivet i Sverige.

ABB t.ex har däremot ISIN CH0012221716 men har en specialösning för svenskar som man kan använda. Så det skadar aldrig att dubbelkolla vad som gäller för just ditt bolag innan du köper.

Är det bra med hög DA (direktavkastning)?

Direktavkastningen får man fram genom att räkna ut bolagets kurs delat på deras utdelning. En hög DA ger större utdelning men medför också risken att bolaget delar ut mer än vad som är hållbart. Stirra dig aldrig blind på endast DA utan se över många fler aspekter innan du köper en aktie.

Är fonder bättre än utdelningsakter?

Jag tycker inte det. Fonder har avgifter som äter upp din vinst. Du kan få samma spridning i ditt ägande genom att köpa investmentbolag också, då slipper du avgifterna och får ofta utdelningar istället.

Bör jag återinvestera utdelningar?

Ja, ja och ja! Om du gör det samtidigt som du månadssparar så använder du ränta-på-ränta effekten samtidig som du snabbar på den. Satsa långsiktigt och återinvestera för att bygga en riktigt grym utdelningsportfölj.

Det är lågkonjunktur ska jag sluta investera?

Nej det tycker jag inte, fortsätt köp månadsvis precis som du tänkte från början. Håll ut och gör det långsiktigt så bör tiden bli en grym hävstång mor börsens rörelser.

Mitt innehav har gått ned, bör jag sälja?

Varje situation är unik. VAD fick bolagets kurs att gå ned? har något fundamentalt ändrats? Var det börsen som skakade till? Läs på om bolagets nyheter och tänk till. Om bolagets tillväxt ser urusel ut kanske det är smartare att sälja och satsa på ett vinnande bolag istället?

Var inte rädd för att ta förluster!

Det är mentalt svårt i början även om det ofta är rätt beslut. Att sitta back och vänta i år istället för att ta förlusten och sälja så att man kan köpa växande och lovande bolag makes no sense. Sälj förlorarna, behåll vinnarna och var inte rädd för att fylla på.

Måste man kunna mycket för att komma igång?

Börja smått, lär dig en sak i taget och läs på. Det blir snabbt intressant och roligare istället för överväldigande, så hang in there. Ett bra sätt att börja på är att köpa investmentbolag, bolag som äger flera olika bolag.

På så sätt får du en bra spridning genom ett fåtal köp och du behöver bara följa det bolaget och deras nyheter. Då kommer du igång enkelt steg för steg.

Hur mycket pengar måste man börja med?

Det är helt individuellt och inget som man skall jämföra med andra. Börja med det du kan men kom ihåg att aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora.

Att månadsspara några hundralappar är ofantligt mycket bättre än att inte investera överhuvudtaget.

Hur vet jag vilka aktier jag skall börja med?

Fundera först och främst över hur länge du skall ha pengarna investerade och om du är villig att ta låg, medel eller hög risk. Får du ett hum om det så kan du enklare komma igång. Investmentbolag är som sagt en bra start.

Kika in i gruppen Utdelningsaktier eller Utdelningsaktier – Nybörjargruppen på Facebook för fler tips och konversationer kring ämnet. Läs fler inlägg här på sidan: Utdelningsaktier

Tack för att du läste ”Frågor och svar om Utdelningsaktier”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.