Utdelning Månadsvis: Vermilion Energy

Jag kikar in ytterligare en månadsutdelare. Den här gången är det Vermilion Energy som är under luppen. Bolaget är aktiva inom olja vilket givetvis är en stor riskfaktor. Samtidigt så har osäkerheten och skiftande priser gjort att kursen fallit en hel del senaste tiden. Är det köpläge eller ska man avvakta mer?

Vermilion Energy låg på cirka 45 amerikanska dollar i december 2016. Sedan dess så har kursen varit skakig för att i december 2018 falla ned till 20 amerikanska dollar på grund av sektorns osäkerhet. Sedan dess har den återhämtat sig smått och handlas nu runt 26 dollar per aktie.

Uppstudsen är direkt i korrelation med att oljepriserna har stigit de senaste månaderna. Faran är dock inte över men det kan vara värt att bevaka bolaget om man gillar månadsutdelare.

Priserna nedanför är i kanadensiska dollar(CAD) om inget annat anges.

Vermilion Energy

Ett internationellt bolag som arbetar med olja samt produktion, hantering och transport av naturgaser. Bolaget handlas både i Kanada och i USA. Det grundades 1994 i Calgary, Alberta. Marknadsvärdet ligger på cirka 5.2 miljarder dollar.

Vid lanseringen 1994 så kostade en aktie 0.3 dollar. Köpte man vid IPO:n och höll sina aktier så har man med andra ord gjort en grym vinst då aktiepriset just nu ligger på cirka 34 dollar.

Bolagets struktur har ändrats ett par gånger sedan starten men styrs just nu som ett aktiebolag. 2013 listades man på NYSE (New York Stock Exchange).

Bolaget har sannerligen expanderat sedan starten. För tillfället så är Vermilion Energy aktiva inom Nordamerika, Europa och Australien.

Vermilions imponerande tillväxt är tack vare flera olika faktorer. Bland annat så har man förvärvat stabila bolag, expanderat naturligt och gjort olika sammanslagningar. 2018 köpte man bolaget Spartan Energy och tack vare sin diversifiering så har man en god grund att stå på för vidare expansion.

Även om bolaget grundades i Nordamerika så räknar man med att cirka 38% av produktionen i år kommer att ske utanför den ursprungliga kontinenten.

Tillväxt och utdelning

Hur imponerande är tillväxten? I snitt så har produktionen ökat med 15% varje år sedan 2012. Det tycker jag personligen talar för att man gör någonting rätt. Att öka så pass mycket på flera olika fronter är starkt.

Den geografiska diversifieringen är i mina ögon en trygghet. I Europa så är man aktiva inom Frankrike, Irland, Tyskland, Nederländerna och i Budapest. Att sprida riskerna är bra och tack vare att man även är aktiva i USA, Kanada och i Australien så har man spridit ut sig rätt så bra.

Det är inte bara geografiskt som man har diversifierat på ett bra sätt utan även när det kommer till vad för gaser eller olja man arbetar med som du kan se nedan:

.Det ger bolaget en fördel över bolag som endast arbetar med en sorts olja eller naturgas. Vermilion sprider riskerna men samtidigt möjligheterna för intäkter.

Samtidigt så är det viktigt att poängtera att det är långt ifrån en riskfri investering. Skulle priserna för olja och naturgas sjunka så kommer det att påverka bolagets intäkter kraftigt.

Utdelningarna sker månadsvis och ligger just nu runt 0.23 dollar. Vermilion har delat ut månadsvis sedan 2003, under den tiden har man höjt utdelningen fyra gånger utan några sänkningar.

Jag tror, med betoning på tror, att det här kan vara en bra långsiktig investering för utdelningsportföljen. Vågar man ta risken med priserna på oljan och allting faller väl ut så har man gjort ett bra köp. Samtidigt så är oljepriset en stor riskfaktor och det är ingen självklarhet att bolaget kommer att gå bra.

Bolaget kan handlas hos bland annat Avanza eller NordNet.(affiliatelänkar)


Har du beställt hem viner från XWine någon gång?
(affiliatelänk)

0 0 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
äldasta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Det innehavet ligger tvåsiffrigt back redan nu men jag tänker snitta in mig mer och sänka mitt GAV. Jag har skrivit ett inlägg om bolaget tidigare som du kan läsa här: Utdelning Månadsvis: Vermilion Energy. […]

trackback

[…] Vermilion Energy Inc […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x